DOMÁCÍ RAW PROTEINOVÉ TYČINKY BEZ LEPKU

Když jsem s pomocí KitchenAid mixéru Power Plus poprvé vytvořila arašídové máslo, odstartovala obrovská vlna mých různých pokusů od výroby oříškových másel na slano, na sladko, přes proteinové nutelly, Raw dezerty a další způsoby zpracování oříšků či sušeného ovoce…až mé myšlenky zabloudily k RAW proteinovým tyčinkám, které občas zahlédnu ve zdravé výživě, a které si vzhledem k vysoké pořizovací ceně většinou odpustím.

A vzhledem k tomu, že zastávám názor „Všechno jde, když se chce“, rozhodla jsem se pro výrobu vlastních proteinových tyčinek, hezky ze základních surovin, bez umělých sladidel a aromat.

Navíc, vezmete-li v potaz, že 50 g tyčinka v obchodech stojí přes 30 Kč, a ze zde uvedených surovin si vyrobíte téměř kilo hmoty za necelých 150 kč, umíte si spočítat, kolik takto ušetříte a ještě máte jistotu, že víte, co jíte 🙂

IMG_1116

Takže teď k samotné přípravě 🙂 Suroviny zde uvedené seženete v každé zdravé výživě, případně ve vybraných obchodech se suplementy.


Ingredience:

500 g arašídů (nepražené a nesolené)

500 g datlové pasty 

50 g RAW rýžového proteinu (nebo jakékoli jiného veganského, např. hráškového) *

2 lžíce RAW kakaa

* běžné „neveganské“ proteiny na bázi syrovátky či kaseinu příliš nedoporučuji, tyčinka by byla hůře stravitelná vzhledem k přítomnosti arašídového másla..


Arašídy vsypte do nádoby mixéru Power Plus a za použití pěchovadla mixujte na program „drcení ledu“ po dobu 1:30 minut.

IMG_1037

Po uplynutí této doby byste měli mít hladké arašídové máslo.

IMG_1101

 

To pak pomocí stěrky přemístěte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid, přidejte na menší kousky naporcovanou datlovou pastu, přidejte protein a kakao a nechejte při nejnižších otáčkách zpracovávat asi dvě minuty (nebo dokud se ingredience nespojí do jednotné pružné hmoty, která se nelepí na stěny mísy).

IMG_1103 DSC_0463

Pokud je hmota stále lepivá, přidejte ještě kakao nebo protein.

Hotovou hmotu prsty natlačte do formy vyložené pečícím papírem (vytvořte asi 2cm vysokou vrstvu) a vložte na 2 hodiny chladit do lednice….

IMG_1107 DSC_0437

Po vychlazení vyklopte na pracovní plochu, jemně poprašte kakaem či lucumovým práškem, nakrájejte na kostky či tyčinky a můžete ihned konzumovat nebo zabalit do kousku pečícího papíru jako svačinku na tréning či výlet 🙂

IMG_1112


Recept pro Vás připravila bloggerka Terka

Další recepty s použitím přístrojů KitchenAid a články této aoutorky naleznete zde

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

KitchenAid Mixér Power Plus

Robot Artisan MINI 5KSM3311



RECEPT K TISKU

DOMÁCÍ RAW PROTEINOVÉ TYČINKY


Ingredience:

500 g arašídů (nepražené a nesolené)

500 g datlové pasty

50 g RAW rýžového proteinu (nebo jakékoli jiného veganského, např. hráškového) *

2 lžíce RAW kakaa

* běžné „neveganské“ proteiny na bázi syrovátky či kaseinu příliš nedoporučuji, tyčinka by byla hůře stravitelná vzhledem k přítomnosti arašídového másla


Arašídy vsypte do nádoby mixéru Power Plus a za použití pěchovadla mixujte na program „drcení ledu“ po dobu 1:30 minut. Po uplynutí této doby byste měli mít hladké arašídové máslo. To pak pomocí stěrky přemístěte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid, přidejte na menší kousky naporcovanou datlovou pastu, přidejte protein a kakao a nechejte při nejnižších otáčkách zpracovávat asi dvě minuty (nebo dokud se ingredience nespojí do jednotné pružné hmoty, která se nelepí na stěny mísy). Pokud je hmota stále lepivá, přidejte ještě kakao nebo protein. Hotovou hmotu prsty natlačte do formy vyložené pečícím papírem (vytvořte asi 2cm vysokou vrstvu) a vložte na 2 hodiny chladit do lednice….

Po vychlazení vyklopte na pracovní plochu, jemně poprašte kakaem či lucumovým práškem, nakrájejte na kostky či tyčinky a můžete ihned konzumovat nebo zabalit do kousku pečícího papíru jako svačinku na tréning či výlet 🙂

IMG_1112