SLUNEČNICOVÁ CHALVA

Chalva patří k jedněm z nejstarších orientálních cukrovinek (název pochází z arabského slova hilwa, sladký). Já jsem ji poprvé jedla, když mi bylo pět let, a byla to sezamová chalva dovezená z Bulharska, kde se tenkrát rekreovali přátelé mých rodičů. Od té doby jsem jedla spoustu různých variant: s karobem, kakaem, vanilkou, s vlašskými ořechy, pistáciemi apod. …Až jsem před nedávnem narazila na naprosto fantastickou chalvu v mé oblíbené čajovně, kam si chodívám po celém náročném týdnu odpočinout u krbu a  „pohladit nervy“ yogi čajem. Tato jejich chalva je jemnější, méně sladká, více kořeněná, a hlavně – je slunečnicová, což je v dnešní době, kdy je každá zdravá výživa zaplavená přeslazenými, prazvláštně ochucenými a především sezamovými chalvami, docela rarita 🙂

A protože jsem se na slunečnicové chalvě stala brzy závislá, a v čajovně ji mnohdy  při mých pátečních sezeních neměli (asi nejsem jediná, kdo na ni mlsně chodí), rozhodla jsem se, že si ji zkusím vyrobit doma, z vlastních surovin a přesně tak, jak mi chutná 🙂

20170825_081409


Ingredience:

500 g slunečnicových semínek

4 lžíce medu

1 lžička mleté skořice

vanilkový lusk


Slunečnicová semínka nasypejte do mixovací nádoby KitchenAid mixéru Power Plus a mixujte při použití programu na drcení ledu.

20170825_102316

V průběhu mixování semínka v nádobě udusávejte a stírejte ze stěn pomocí pěchovadla. Po uplynutí programu (1:30 min.) vám vznikne jednolitá slunečnicová hmota, která se lehce drolí.

20170825_102801

V tomto stádiu přidejte do nádoby med, skořici a vyškrábaná semínka z vanilkového lusku a pomocí pulzního režimu ještě párkrát promíchejte.

20170825_103038

20170825_103217

Hotovou lepkavou směs rovnoměrně napěchujte do formičky a dejte ztuhnout do lednice.

20170825_104827 (1)

Již po hodině můžete podávat, já ráda před konzumací kostičku chalvy popráším lucumou a skořicí 🙂

20170825_081101

Pokud vás základní recept přestane bavit, můžete zkusit ochutit také kakaem, čokoládou, sušeným mlékem, rozinkami, datlemi či jiným sušeným ovocem, případně růžovou či pomerančovou esencí (k dostání v obchodech s orientálním zbožím).



Recept pro Vás připravila bloggerka Terka

Další recepty s použitím přístrojů KitchenAid a články této aoutorky naleznete zde

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

KitchenAid Mixér Power Plus


RECEPT K TISKU

SLUNEČNICOVÁ CHALVA


500 g slunečnicových semínek

4 lžíce medu

1 lžička mleté skořice

vanilkový lusk


Slunečnicová semínka nasypejte do mixovací nádoby KitchenAid mixéru Power Plus a mixujte při použití programu na drcení ledu. V průběhu mixování semínka v nádobě udusávejte a stírejte ze stěn pomocí pěchovadla. Po uplynutí programu (1:30 min.) vám vznikne jednolitá slunečnicová hmota, která se lehce drolí. V tomto stádiu přidejte do nádoby med, skořici a vyškrábaná semínka z vanilkového lusku a pomocí pulzního režimu párkrát promíchejte. Hotovou lepkavou směs rovnoměrně napěchujte do formičky a dejte ztuhnout do lednice. Již po hodině můžete podávat, já ráda před konzumací kostičku chalvy popráším lucumou a skořicí 🙂

Pokud vás základní recept přestane bavit, můžete zkusit ochutit také kakaem, čokoládou, sušeným mlékem, rozinkami, datlemi či jiným sušeným ovocem, případně růžovou či pomerančovou esencí (k dostání v obchodech s orientálním zbožím).

20170825_081101