DÝŇOVÉ KARI SE ZÁZVOREM

Stromy se nám venku pěkně vybarvují a dýňová sezóna je v plném proudu. Proto jsem toho využila a připravila ryze podzimní recept. Dýňové kari Vás v chladných dnech pěkně zahřeje a díky zázvoru získá příjemně štiplavou chuť. Nezapomeňte využít toho, že je venku spousta barev a vyzdobte si podzimně i Vás jídelní stůl. Všechno bude najednou veselejší 🙂

IMG_7649

 Ingredience:

1 malá dýně Hokkaidó

1 menší lilek

1 cibule

3 stroužky česneku

1 plechovka krájených rajčat

kousek čerstvého zázvoru (cca 4 cm)

1 plechovka kokosového mléka

1 lžíce arašídového másla

2 lžičky kari

šťáva z půlky limetky

hrst nesolených arašídů

olivový olej

čerstvá šalvěj

sůl, pepř

jasmínová rýže (příloha)


 


Dýni rozřízněte napůl a vydlabejte dužinu. Nakrájejte na menší kousky a naskládejte je vedle sebe do keramického pekáče KitchenAid.

IMG_7643

IMG_7592Dýni pokapejte olivovým olejem, rozprostřete lístky šalvěje, posypejte hrubozrnnou solí a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut. Jakmile je dýně upečená, vhoďte ji do mixéru nebo food processoru a i se šalvějí ji rozmixujte na hladké pyré.

IMG_7609

IMG_7611

V hluboké pánvi (já jsem si oblíbila novinku od KitchenAid s nepřilnavým povrchem „Hard Anodized“) rozehřejte olivový olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a restujte cca 3 minuty. Přidejte na kostičky nakrájený lilek a restujte dalších 5 minut.

IMG_7652

IMG_7620

K lilku vmíchejte nakrájená rajčata, kokosové mléko, dýňové pyré, arašídové máslo a kari. Všechny ingredience pořádně promíchejte a pod pokličkou nechte probublávat cca 15 minut. Do kari nakonec vmíchejte arašídy a ochuťte limetkovou šťávou, solí a pepřem.

IMG_7625

Podávejte s jasmínovou rýží. K servírování můžete použít ramequins KitchenAid, které jsou svou velikostí naprosto ideální 🙂

IMG_7638

Dobrou chuť!



Recept pro Vás vytvořila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“.

Další recepty autorky s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=4

5KSM150-a-l-m

Produkty použité v receptu:

Kitchenaid food processor P2 5KFP1335 mandlová:

KitchenAid pekáč keramický černý

KitchenAid keramický set ramekiny (4ks) černá

KitchenAid Kastrol s nepřilnavým povrchem 2,8l, Ø 25 cm

e-shop: http://kitchenaid.cz


RECEPT K TISKU

DÝŇOVÉ KARI SE ZÁZVOREM



 Ingredience:

1 malá dýně Hokkaidó

1 menší lilek

1 cibule

3 stroužky česneku

1 plechovka krájených rajčat

kousek čerstvého zázvoru (cca 4 cm)

1 plechovka kokosového mléka

1 lžíce arašídového másla

2 lžičky kari

šťáva z půlky limetky

hrst nesolených arašídů

olivový olej

čerstvá šalvěj

sůl, pepř

jasmínová rýže (příloha)


 

Dýni rozřízněte napůl a vydlabejte dužinu. Nakrájejte na menší kousky a naskládejte je vedle sebe do keramického pekáče KitchenAid. Dýni pokapejte olivovým olejem, rozprostřete lístky šalvěje, posypejte hrubozrnnou solí a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut. Jakmile je dýně upečená, vhoďte ji do mixéru nebo food processoru a i se šalvějí ji rozmixujte na hladké pyré. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a restujte cca 3 minuty. Přidejte na kostičky nakrájený lilek a restujte dalších 5 minut. K lilku vmíchejte nakrájená rajčata, kokosové mléko, dýňové pyré, arašídové máslo a kari. Všechny ingredience pořádně promíchejte a pod pokličkou nechte probublávat cca 15 minut. Do kari nakonec vmíchejte arašídy a ochuťte limetkovou šťávou, solí a pepřem. Podávejte s jasmínovou rýží. 

IMG_7649