Kynutá bábovka s kakaem

Tuhle bábovku jsme doma vůbec nikdy nedělali. Až když se mamka podruhý vdala a já měla „další babičku“, měla jsem možnost tuhle její bábovku okusit. Od tý doby to byl můj nejoblíbenější dezert, který připravovala.

nahled-babovka-1024x768

Ingredience:

30 g droždí

120 g moučkového cukru

500 g polohrubé mouky

300 ml vlažného mléka

špetka soli

2 žloutky

80 g rozpuštěného másla

Náplň (měli byste mít min. 200 g směsi):

Holandské kakao (ideálně Van Houten)

Cukr moučka podle chuti   

50 g másla



Postup

V míse rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, menší lžíci mouky a promíchejte. Přilijte 40 ml vlahého mléka a připravte těstíčko. Nyní nechte vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.

DSC_0008

Zbylou mouku prosejte do mísy společně s cukrem a promíchejte se solí a vanilkou. Doprostřed udělejte důlek a přidejte kvásek a žloutky. Kolem dokola udělejte žlábek a sem nasypte sůl. Nyní začněte od prostředka vidličkou zakvedlávat moučnou směs. Pokud máte mixér, použijte hák a začněte na nižší otáčky zadělávat. Přilévejte nejdříve mléko a poté začněte to začněte střídat s máslem. Zadělávejte těsto, dokud nebude perfektně hladké.

DSC_0034

Těsto přikryjte utěrkou a v míse ho nechte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

DSC_0053

Až bude těsto krásně vykynuté, na vále ho rozválejte na plát silný asi 1 cm. Plát by měl být v šíři takové, abyste ho stočili do vaší formy na bábovku a pohodlně oba konce spojili.

DSC_0059

Plát potřete rozpuštěným máslem a bohatě zasypte kakaem smíchaným s moučkovým cukrem. Pokud máte doma 75% čokoládu, přidejte ji klidně také. Nakonec to celé opět zastříkněte rozpuštěným máslíčkem. Budoucí bábovku opatrně a pevně srolujte do pomyslné rolády.

DSC_0061

Formu důkladně vymažte olejem a vysypte strouhankou. Roládu opatrně přendejte do formy a konce spojte co nejpevněji. Nechte kynout na teplém místě asi 20 minut a poté pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů. Zda je hotová poznáte pomocí špejle, která by měla být po vytažení čistá – myšleno čistá od těsta, od čokolády špinavá bude vždy. Hotovou bábovku vyndejte z trouby, počkejte 5 – 7 minut a vyklopte ji na široký talíř / prkénko. Po vychladnutí ji posypte moučkovým cukrem a podávejte.

DSC_0152

Dobrou chuť!


 Recept pro Vás vytvořila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook“ http://catandcook.cz/

Více receptů autorky s použitím přístroji KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/author/cat-and-cook/

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

Kitchenaid robot Artisan 4,8 l: https://www.kitchenaid.cz/na-domaci-pouziti-2

RECEPT K TISKU

Kynutá bábovka s kakaem

Ingredience:

30 g droždí

120 g moučkového cukru

500 g polohrubé mouky

300 ml vlažného mléka

špetka soli

2 žloutky

80 g rozpuštěného másla

Náplň (měli byste mít min. 200 g směsi):

Holandské kakao (ideálně Van Houten)

Cukr moučka podle chuti   

50 g másla

Postup

V míse rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, menší lžíci mouky a promíchejte. Přilijte 40 ml vlahého mléka a připravte těstíčko. Nyní nechte vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.

Zbylou mouku prosejte do mísy společně s cukrem a promíchejte se solí a vanilkou. Doprostřed udělejte důlek a přidejte kvásek a žloutky. Kolem dokola udělejte žlábek a sem nasypte sůl. Nyní začněte od prostředka vidličkou zakvedlávat moučnou směs. Pokud máte mixér, použijte hák a začněte na nižší otáčky zadělávat. Přilévejte nejdříve mléko a poté začněte to začněte střídat s máslem. Zadělávejte těsto, dokud nebude perfektně hladké. Těsto přikryjte utěrkou a v míse ho nechte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Až bude těsto krásně vykynuté, na vále ho rozválejte na plát silný asi 1 cm. Plát by měl být v šíři takové, abyste ho stočili do vaší formy na bábovku a pohodlně oba konce spojili.

Plát potřete rozpuštěným máslem a bohatě zasypte kakaem smíchaným s moučkovým cukrem. Pokud máte doma 75% čokoládu, přidejte ji klidně také. Nakonec to celé opět zastříkněte rozpuštěným máslíčkem. Budoucí bábovku opatrně a pevně srolujte do pomyslné rolády.

Formu důkladně vymažte olejem a vysypte strouhankou. Roládu opatrně přendejte do formy a konce spojte co nejpevněji. Nechte kynout na teplém místě asi 20 minut a poté pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů. Zda je hotová poznáte pomocí špejle, která by měla být po vytažení čistá – myšleno čistá od těsta, od čokolády špinavá bude vždy. Hotovou bábovku vyndejte z trouby, počkejte 5 – 7 minut a vyklopte ji na široký talíř / prkénko. Po vychladnutí ji posypte moučkovým cukrem a podávejte.

Dobrou chuť!

nahled-babovka-1024x768