MRAMOROVÁ BÁBOVKA

Věřím tomu, že když bábovku označím jako ozdobu každého stolu, budete se mnou souhlasit 🙂

Každý má jistě svůj osvědčený recept, ale kdyby náhodou přeci jen někdo tápal, podělím se s vámi o svůj recept 🙂 Je totiž velice snadný, bábovka vydrží dlouho vláčná, a proto je to ideální snídaně na víkendy na chatě. 🙂

Od doby, co mám robot KitchenAid, je to navíc neuvěřitelně jednoduché! Stačí si zvážit jednotlivé suroviny, postupně je přisypávat do mísy a sledovat, jak robot pracuje…a že je mnohdy na co koukat 🙂

SONY DSC


 Ingredience:

5 vajec

250 g cukru moučka

250 g polohrubé mouky

1 ks vanilkového cukru

100 ml mléka

100 ml oleje

2  polévkové lžíce rumu

2 polévkové lžíce kakaa

1 prášek  do pečiva

špetka soli

máslo a strouhanku na vymazání bábovkové formy



Troubu si předehřejte na 180 stupňů.  Připravte si dvě mísy ke kuchyňskému robotu KitchenAid. (já jsem pracovala se skleněnou a nerezovou mísou k robotu).

Vejce si rozdělte na bílky a žloutky, a dejte je do každé mísy zvlášť. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypejte strouhankou.  

SONY DSC

Bílky ušlehejte s malou špetkou soli do tuha.

SONY DSC

 Do mísy se žloutky nasypejte cukr společně s vanilkovým a šlehejte stromečkovou metlou (plochým šlehačem) do světlé pěny. Postupně přidávejte mléko, rum a olej.

Nakonec lehce vmíchejte bílky a mouku s práškem do pečiva.

 Směs si rozdělte na poloviny a do jedné přidejte dvě lžíce kakaového prášku. Zamíchejte a opatrně vlijte do vymazané a vysypané formy – vždy trochu světlého, poté trochu tmavého těsta, aby se vytvořil mramor…

SONY DSC

 Pečte ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Zkoušejte pomocí špejle (pokud se na ni těsto nelepí, bábovku vytáhněte z trouby) a vyklopte na kovovou mřížku.

SONY DSC

Dobrou chuť! 🙂


 

Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l v odstínu „mandlová“



RECEPT K TISKU

MRAMOROVÁ BÁBOVKA



 Ingredience:

5 vajec

250 g cukru moučka

250 g polohrubé mouky

1 ks vanilkového cukru

100 ml mléka

100 ml oleje

2  polévkové lžíce rumu

2 polévkové lžíce kakaa

1 prášek  do pečiva

špetka soli

máslo a strouhanku na vymazání bábovkové formy


 

Troubu si předehřejte na 180 stupňů.  Připravte si dvě mísy. Vejce si rozdělte na bílky a žloutky, a dejte je do každé mísy zvlášť. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte strouhankou.  Bílky ušlehejte s malou špetkou soli do tuha.  Do mísy se žloutky nasypejte cukr společně s vanilkovým a šlehejte plochým šlehačem do světlé pěny. Postupně přidávejte mléko, rum a olej. Nakonec lehce vmíchejte bílky a mouku s práškem do pečiva.  Směs si rozdělte na poloviny a do jedné přidejte dvě lžíce kakaového prášku. Zamíchejte a opatrně vlijte do vymazané a vysypané formy – vždy trochu světlého, poté trochu tmavého těsta, aby se vytvořil mramor…  Pečte ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Zkoušejte pomocí špejle, pokud se na ni těsto nelepí, bábovku vytáhněte z trouby a vyklopte na kovovou mřížku.

SONY DSC