Dne 26.3.2018 se konal v Prachaticích „VELIKONOČNÍ – tvořící a ochutnávací workshop“.
Lektorkami byly:
Lucie Jahelkové z FoodBodyLife – odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu,
poradce, kouč, lektor, foodbloger
a
Zuzka Barborková – specialista přes vše sladké.
Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky.
Jsou to svátky JARA, které oslavují probouzení přírody, její plodnost, naději a lásku.
Účastníci workshopu oslavili nadcházející „VELIKONOCE“ přípravou velikonočních dobrot, ochutnávkou, dobrou náladou, …
velikonoční dort ve tvaru mrkve, mazanec, slané semínkové pohoštění, dortík na špejli
MRKVOVÝ KRÉM
Ingredience:
2 kg mrkve
750 ml smetany na vaření
250 ml mléka
3 litry vody + bujon
4 velké cibule
3,5 lžičky uzené papriky
150g másla
pepře
sůl
Postup:
Pokrájíme nahrubo cibuli a dáme do hrnce s rozehřátým máslem. K orestované cibuli přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, uzenou papriku a znovu asi 10 minut restujeme.
Vše zalejeme připraveným vývarem a necháme 20 minut vařit doměkka.
Poté vše v hrnci promixujeme tyčovým mixérem do hladka.
Smetanu s mlékem dobře rozmícháme a poté opatrně vmícháme do polévky. Polévku dochutíme solí,
pepřem a podáváme.
SLANÁ PAŽITKOVÁ BUCHTA
Ingredience:
350g hladké mouky
2 lžičky soli
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička maďarské papriky
2 vejce (žloutky zvlášť a z bílku utvořit sníh)
250ml podmáslí/kefíru
175 ml mléka
100g strouhaného sýra
125 ml oleje
pažitka
Postup:
Do mísy vmícháme hladkou mouku, sůl, papriku, mléko, olej, pažitku, žloutky a mléko.
Z bílků vyšleháme ručním mixérem tuhý sníh a přidáme do připravené směsi.
Plech nebo formu vysteleme pečícím papírem, nalejeme připravené těsto.
Pečeme na 170 stupňů – 30 min.
TĚSTOVINOVÝ SALÁT S JABLKY, SÝREM, ŠPENÁTEM (POLNÍČKEM) + PEČENÝ KRÁLÍK
Ingredience salát:
1 kg těstovin
sůl
pepř
200g baby špenátu nebo polníčku
5 jablek
100g mandlových lupínků
10 jarních cibulek
400g nivy
Zálivka salát:
6 lžic citronové šťávy
4 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
Ingredience pečený králík:
králík
plátky slaniny
sůl
voda
Postup salát:
Uvaříme těstoviny, scedíme a nasypeme do mísy.
Cibulku, jablka a nivu nakrájíme na kostičky, přidáme špenát nebo polníček.
Těstoviny a připravenou směs smícháme, přidáme pepř a sůl dle chuti a zalejeme připravenou zálivkou.
Můžeme podávat i samostatně se semínkovým nebo žitným chlebem.
Postup pečený králík:
Králíka omyjeme, nasolíme, na každou nohu vložíme plátek slaniny.
Dáme do pekáče, podlejeme sklenkou vody a zaklopíme alobalem.
Pečeme 3 hodiny na 150 stupňů.
Poté odkryjeme a dopečeme na 200 stupňů 30-35 min.
Podáváme s připraveným těstovinovým salátem.
Vše co si účastníci uvařili se nachystalo do krabiček domů.
VŠEM děkujeme za přítomnost, za úžasnou atmosféru, za pomoc při úklidu a těšíme se na příště – 23.4. POMERANČOVÝ WORKSHOP
Workshop byl podpořen:
KitchenAid www.kitchenaid.cz
FOOD.BODY.LIFE – poradna nového životního stylu Prachatice
Luboš Vymazal – KitchenAid, Vyškov (www.kitchenaid.cz)
Krebul o.p.s. www.krebul.cz
Fresheria Netolice – dodávka zeleniny a koření
Produkty použité na semináři:
Kuchyňské náčiní KitchenAid z řady Professional: https://www.kitchenaid.cz/professional-rada
KitchenAid ruční šlehač P2 5KHM9212: https://www.kitchenaid.cz/kitchenaid-rucni-slehac-5khm9212
Kitchenaid tyčový mixér P2 KHB2571: https://www.kitchenaid.cz/kitchenaid-tycovy-mixer-5khb2571
Kitchenaid pekáč keramický: https://www.kitchenaid.cz/kitchenaid-pekac-keramicky-sada-4ks