VELIKONOČNÍ – tvořící a ochutnávací workshop


Dne 26.3.2018 se konal v Prachaticích „VELIKONOČNÍ – tvořící a ochutnávací workshop“.

Lektorkami byly:

Lucie Jahelkové z FoodBodyLife – odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu,
poradce, kouč, lektor, foodbloger
a
Zuzka Barborková –  specialista přes vše sladké.



29543120_1665323603561083_4785970423030031719_n

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky. 
Jsou to svátky JARA, které oslavují probouzení přírody, její plodnost, naději a lásku.

Účastníci workshopu oslavili nadcházející „VELIKONOCE“ přípravou velikonočních dobrot, ochutnávkou, dobrou náladou, …

29540965_1665324040227706_6023666392616959216_n
Ochutnávalo se: 

velikonoční dort ve tvaru mrkve, mazanec, slané semínkové pohoštění, dortík na špejli

29512705_1665323723561071_7017258813895140175_n
29573147_1665323803561063_1080901640935164044_n

29572453_1665323713561072_8580831557730755175_n


Během workshopu pak účastníci za pomoci kuchyňských doplňků a náčiní KitchenAid připravili:

 

MRKVOVÝ KRÉM

Ingredience: 

2 kg mrkve

750 ml smetany na vaření

250 ml mléka

3 litry vody + bujon

4 velké cibule

3,5 lžičky uzené papriky

150g másla

pepře

sůl


Postup:


Pokrájíme nahrubo cibuli a dáme do hrnce s rozehřátým máslem. K orestované cibuli přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, uzenou papriku a znovu asi 10 minut restujeme.
Vše zalejeme připraveným vývarem a necháme 20 minut vařit doměkka.

 

29540939_1665324113561032_391414630270915202_n
Poté vše v hrnci promixujeme tyčovým mixérem do hladka.

 

29512604_1665324213561022_7915632087179247347_n
Smetanu s mlékem dobře rozmícháme a poté opatrně vmícháme do polévky. Polévku dochutíme solí,
pepřem a podáváme.

 

mrkvový krém


SLANÁ PAŽITKOVÁ BUCHTA

Ingredience:

350g hladké mouky

2 lžičky soli

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička maďarské papriky

2 vejce (žloutky zvlášť a z bílku utvořit sníh)

250ml podmáslí/kefíru

175 ml mléka

100g strouhaného sýra

125 ml oleje

pažitka


Postup:

Do mísy vmícháme hladkou mouku, sůl, papriku, mléko, olej, pažitku, žloutky a mléko.

 

pažitková buchta
Z bílků vyšleháme ručním mixérem tuhý sníh a přidáme do připravené směsi.

 

29542630_1665324023561041_3382716310596747377_n

Plech nebo formu vysteleme pečícím papírem, nalejeme připravené těsto.

 

29573119_1665324123561031_5272151324010551540_nPečeme na 170 stupňů – 30 min.

 


 

TĚSTOVINOVÝ SALÁT S JABLKY, SÝREM, ŠPENÁTEM (POLNÍČKEM) + PEČENÝ KRÁLÍK

Ingredience salát:

1 kg těstovin

sůl

pepř

200g baby špenátu nebo polníčku

5 jablek

100g mandlových lupínků

10 jarních cibulek

400g nivy

 

Zálivka salát:

6 lžic citronové šťávy

4 lžíce olivového oleje
sůl, pepř

 

Ingredience pečený králík:

králík

plátky slaniny

sůl

voda 


Postup salát: 


Uvaříme těstoviny, scedíme a nasypeme do mísy. 

Cibulku, jablka a nivu nakrájíme na kostičky, přidáme špenát nebo polníček.

Těstoviny a připravenou směs smícháme, přidáme pepř a sůl dle chuti a zalejeme připravenou zálivkou.

 

29543180_1665324133561030_5582734219294699595_n
Můžeme podávat i samostatně se semínkovým nebo žitným chlebem.


těstovinový salát

 

Postup pečený králík:

 

Králíka omyjeme, nasolíme, na každou nohu vložíme plátek slaniny.

Dáme do pekáče,  podlejeme sklenkou vody a zaklopíme alobalem.

Pečeme 3 hodiny na 150 stupňů.

Poté odkryjeme a dopečeme na 200 stupňů 30-35 min. 

Podáváme s připraveným těstovinovým salátem.

29541744_1665324226894354_5486399861270827764_n

 

Vše co si účastníci uvařili se nachystalo do krabiček domů. 

 

VŠEM děkujeme za přítomnost, za úžasnou atmosféru, za pomoc při úklidu a těšíme se na příště – 23.4. POMERANČOVÝ WORKSHOP

 


Workshop byl podpořen: 

KitchenAid www.kitchenaid.cz
FOOD.BODY.LIFE – poradna nového životního stylu Prachatice
Luboš Vymazal – KitchenAid, Vyškov (www.kitchenaid.cz)
Krebul o.p.s. www.krebul.cz
Fresheria Netolice – dodávka zeleniny a koření


profil

 Produkty použité na semináři:

Kuchyňské náčiní KitchenAid z řady Professional: http://kitchenaid.cz/130-professional-rada

KitchenAid ruční šlehač P2 5KHM9212:  http://kitchenaid.cz/58-rucni-slehac-p2-5khm9212

 Kitchenaid tyčový mixér P2 KHB2571: http://kitchenaid.cz/32-tycovy-mixer-p2-khb2571

Kitchenaid pekáč keramický:  http://kitchenaid.cz/keramika/1509-kitchenaid-pekac-keramicky-sada-4-ks-kralovska-cervena.html

 

RECEPT K TISKU


MRKVOVÝ KRÉM

Ingredience:

2 kg mrkve

750 ml smetany na vaření

250 ml mléka

3 litry vody + bujon

4 velké cibule

3,5 lžičky uzené papriky

150g másla

pepře

sůl


Postup:

Pokrájíme nahrubo cibuli a dáme do hrnce s rozehřátým máslem. K orestované cibuli přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, uzenou papriku a znovu asi 10 minut restujeme.
Vše zalejeme připraveným vývarem a necháme 20 minut vařit doměkka.

Poté vše v hrnci promixujeme tyčovým mixérem do hladka.

Smetanu s mlékem dobře rozmícháme a poté opatrně vmícháme do polévky. Polévku dochutíme solí,
pepřem a podáváme.




SLANÁ PAŽITKOVÁ BUCHTA

Ingredience:

350g hladké mouky

2 lžičky soli

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička maďarské papriky

2 vejce (žloutky zvlášť a z bílku utvořit sníh)

250ml podmáslí/kefíru

175 ml mléka

100g strouhaného sýra

125 ml oleje

pažitka


Postup:

Do mísy vmícháme hladkou mouku, sůl, papriku, mléko, olej, pažitku, žloutky a mléko.

Z bílků vyšleháme ručním mixérem tuhý sníh a přidáme do připravené směsi. 

Plech nebo formu vysteleme pečícím papírem, nalejeme připravené těsto.

Pečeme na 170 stupňů – 30 min.

 




TĚSTOVINOVÝ SALÁT S JABLKY, SÝREM, ŠPENÁTEM (POLNÍČKEM) + PEČENÝ KRÁLÍK

Ingredience salát:

1 kg těstovin

sůl

pepř

200g baby špenátu nebo polníčku

5 jablek

100g mandlových lupínků

10 jarních cibulek

400g nivy

Zálivka salát:

6 lžic citronové šťávy

4 lžíce olivového oleje

sůl, pepř

 

Ingredience pečený králík:

králík

plátky slaniny

sůl

voda na poslití


Postup salát: 

Uvaříme těstoviny, scedíme a nasypeme do mísy. 

Cibulku, jablka a nivu nakrájíme na kostičky, přidáme špenát nebo polníček.

Těstoviny a připravenou směs smícháme, přidáme pepř a sůl dle chuti a zalejeme připravenou zálivkou.

Můžeme podávat i samostatně se semínkovým nebo žitným chlebem.

 

Postup pečený králík:

Králíka omyjeme, nasolíme, na každou nohu vložíme plátek slaniny.

Dáme do pekáče,  podlejeme sklenkou vody a zaklopíme alobalem.

Pečeme 3 hodiny na 150 stupňů.

Poté odkryjeme a dopečeme na 200 stupňů 30-35 min. 

Podáváme s připraveným těstovinovým salátem.