Polévka z medvědího česneku

Každý rok touto dobou začíná zelené šílenství… 

Mám oproti ostatním tak trochu výhodu, protože velkou pláň tohoto pokladu mají moji rodiče skoro za domem. Takže chápete, že tomu prostě nejde odolat. A hlavně mi tahle rostlina a pokrmy z ní rok od roku chutnají víc a víc. Takže pokud chcete něco z medvědího česneku vyzkoušet, neváhejte, teď je ta pravá chvíle a rostlinka má největší sílu… 

 Dnes jsem se rozhodla vyzkoušet polévku. 

Je velmi jednoduchá a dá se udělat varianta jemnější se smetanou nebo lehčí bez smetany.

SONY DSC

 

Ingredience:

(pro 3 osoby)

1 střední cibuli, nakrájenou nadrobno

3 brambory nakrájené na menší kousky

1 l zeleninového vývaru

1.5 dl bílého vína

medvědí česnek dle chuti (použila jsem přibližně kytičku, kterou jsem udržela v ruce) 

smetanu 100 ml

sůl

pepř

máslo



Postup: 

Na lžíci másla zpěníme cibuli a necháme restovat  dozlatova.

Přidáme nakrájené brambory, ještě chvíli restujeme a po chvilce zalijeme bílým vínem. Necháme pár minut odpařit a „vyvonět“ a postupně přiléváme vývar.

SONY DSC

 

Necháme vařit do změknutí brambor, přidáme medvědí česnek, nakrájený na kousky a chvilku povaříme.

 

SONY DSC

Můžeme a nemusíme přidat smetanu, dochutíme solí a pepřem a rozmixujeme v mixéru, nebo ponorným mixerem.

 

SONY DSC

 

Můžeme podávat se ztraceným vejcem, nebo třeba krutony z pečiva a na ozdobu přidáme pár čerstvých lístků medvědího česneku.

 

SONY DSC

Dobrou chuť!





Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.
http://www.kuchyneobycejnezeny.cz/

Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

KitchenAid mixér Artisan: http://kitchenaid.cz/mixer-artisan-5ksb5553/50-kitchenaid-mixer-artisan-5ksb5553-mandlova.html

KitchenAid nůž: http://kitchenaid.cz/156-kuchynske-noze

RECEPT K TISKU

Polévka z medvědího česneku

Ingredience: (pro 3 osoby)

1 střední cibuli, nakrájenou nadrobno

3 brambory nakrájené na menší kousky

1 l zeleninového vývaru

1.5 dl bílého vína

medvědí česnek dle chuti (použila jsem přibližně kytičku, kterou jsem udržela v ruce) 

smetanu 100 ml

sůl

pepř

máslo

Postup: 

Na lžíci másla zpěníme cibuli a necháme restovat  dozlatova.
Přidáme nakrájené brambory, ještě chvíli restujeme a po chvilce zalijeme bílým vínem. Necháme pár minut odpařit a „vyvonět“ a postupně přiléváme vývar.

Necháme vařit do změknutí brambor, přidáme medvědí česnek, nakrájený na kousky a chvilku povaříme.

 Můžeme a nemusíme přidat smetanu, dochutíme solí a pepřem a rozmixujeme v mixéru, nebo ponorným mixerem.

Můžeme podávat se ztraceným vejcem, nebo třeba krutony z pečiva a na ozdobu přidáme pár čerstvých lístků medvědího česneku.

SONY DSC

Dobrou chuť!