Dne 23.4.2018 se konal v Prachaticích „Workshop – S VŮNÍ POMERANČE“.
Celý workshop byl pomerančový, oranžový a voňavý.
Workshopem provázela:
Katka Čápová (zakladatelka a majitelka píseckého SLUNCE VE SKLE)
Lucka Jahelková (výživový poradce, kouč, lektor, foodbloger)
Zuzka Barborková (specialista přes vše sladké )
UČILY JSME SE VAŘIT:
Pomerančovo dýňový džem
Ingredience:
1 kg dýně
1 kg jablek
1kg pomerančů (1/2kg bio) – čistá hmotnost
50 g zázvoru
1/2 lžičky skořice
15 ks hřeníčků
1,25 kg cukru
2 citrony
22 g agar
Postup:
Bio pomeranče nakrájíme celé i se slupkou najemno. Do hrnce přidáme nakrájenou a oloupanou dýni, jablka, zázvor, citronovou šťávu a koření. Zalejeme menším množstvím vody a vaříme do změknutí ovoce.
Poté ovoce rozmačkáme mačkadlem na brambory nebo lehce rozmixujeme tyčovým mixérem.
Přisypeme cukr a opět vaříme do jeho rozpuštění. V trošce vody rozmícháme prášek agar a přilijeme k ovoci. Povaříme 5 minut.
Pokud si chceme být jisti, že je marmeláda dobře tuhá, tak jí na malý talířek vlijeme lžičku a dáme na chvíli do lednice. Pokud bude marmeláda řídká, trochu agaru ještě přidáme.
Pak už stačí jen naplnit do sklenic, dostatečně utáhnout a obrátit dnem vzhůru až do úplného vychladnutí. Nebo neobracet a zavařit.
Kandovaná pomerančová kůra v čokoládě
Ingredience:
Na kůru z 1 pomerančepotřebujeme 1/2 hrnku vody a 3/4 hrnku cukru.
čokoláda
Postup:
Slupky z pomeranče nakrájíme na nudličky.
Vložíme do hrnce plného vody a přivedeme k varu.
Po 1 minutě vaření vodu slijeme, kůru zalejeme studenou vodou a opět znovu přivedem k varu.
Postup několikrát opakujeme, čímž částečně odstraníme hořkou příchuť.
K varu přivedeme vodu s cukrem (dle poměru uvedeného v ingrediencích). Může být bílý či třtinový, dle chuti. Ve vodě kůru vařte 15 minut na mírném ohni. Nechte stát do druhého dne.
Nudličky vyložte na pečící papír nebo do susšičky a zvolna sušte do požadované konzistence.
Čokoládu dle svého výběru rozpusťte ve vodní lázni, namočte v ní kandovanou kůru, položte na pečící papír a nechte zatuhnout v ledničce.
Sirup horké jablko se zázvorem
Ingredience:
5l jablečného moštu
2 kg cukru
0,5l citronové šťávy
0,5 kg čerstvé pomerančové bio kůry
125 g zázvoru
2 sáčky koření na svařák
Postup:
Svaříme a přefiltrujeme mošt, povaříme v něm nakrájenou kůru s kořením a cukrem. Můžeme nějakou dobu nechat stát. Scedíme, přidáme citron a horké plníme do lahví.
Vyrobily jsme si také bio pomerančovou kúru naloženou ve sladu a citrusový čistič.
Co jsme ochutnaly:
– pomerančový dort
– žitné tyčinky s bylinkovou solí
– pomerančové sušenky s kandovanou kúrou
– velká ochutnávka mňamek výrobků SLUNCE VE SKLE
– domácí kváskový chléb
– domací mazanec bez cukru
Vše – co jsme vyrobily a uvařily – si každý účastník odnesl domů.
Domů si každý ještě – odnesl dárečky s danou tématikou workshopu:
– bio pomeranče
– pomerančové sušenky REJ
– zázvorovo – pomerančový čaj BIO
– cuketovou hořčici
– sprchový gel s vůni pomeranče a belgické čokolády
– pomerančovou deku
VŠEM děkuji za přítomnost, za úžasnou atmosféru, za pomoc při úklidu a těším se na LIBANONSKÝ workshop.
Workshop byl podpořen:
Luboš Vymazal – KitchenAid, Vyškov www.kitchenaid.cz
SLUNCE VE SKLE – Katka Čápová
FOOD.BODY.LIFE – poradna nového životního stylu Prachatice https://www.facebook.com/FoodBodyLife/
Krebul o.p.s. www.krebul.cz
Produkty použité na semináři:
Kitchenaid tyčový mixér P2 KHB2571: https://www.kitchenaid.cz/kitchenaid-tycovy-mixer-5khb2571
Kuchyňské náčiní KitchenAid z řady Professional: https://www.kitchenaid.cz/professional-rada