Workshop – S VŮNÍ POMERANČE

Dne 23.4.2018 se konal v Prachaticích  „Workshop – S VŮNÍ POMERANČE“.

Celý workshop byl pomerančový, oranžový a voňavý.

 

31179871_1693111580782285_7561524855024123904_n

 

Workshopem provázela:

Katka Čápová (zakladatelka a majitelka píseckého SLUNCE VE SKLE)
Lucka Jahelková (výživový poradce, kouč, lektor, foodbloger) 
Zuzka Barborková (specialista přes vše sladké )

 

 

UČILY JSME SE VAŘIT:


Pomerančovo dýňový džem

Ingredience:

 1 kg dýně

1 kg jablek

1kg pomerančů (1/2kg bio) – čistá hmotnost

50 g zázvoru

1/2 lžičky skořice

15 ks hřeníčků

1,25 kg cukru

2 citrony

22 g agar

Postup:

 Bio pomeranče nakrájíme celé i se slupkou najemno. Do hrnce přidáme nakrájenou a oloupanou dýni, jablka, zázvor, citronovou šťávu a koření. Zalejeme menším množstvím vody a vaříme do změknutí ovoce.

Poté ovoce rozmačkáme mačkadlem na brambory nebo lehce rozmixujeme tyčovým mixérem. 

Přisypeme cukr a opět vaříme do jeho rozpuštění.  V trošce vody rozmícháme prášek agar a přilijeme k ovoci. Povaříme 5 minut.

Pokud si chceme být jisti, že je marmeláda dobře tuhá, tak jí na malý talířek vlijeme lžičku a dáme na chvíli do lednice. Pokud bude marmeláda řídká, trochu agaru ještě přidáme.

Pak už stačí jen naplnit do sklenic, dostatečně utáhnout a obrátit dnem vzhůru až do úplného vychladnutí. Nebo neobracet a zavařit.

marmeláda


Kandovaná pomerančová kůra v čokoládě

Ingredience:

Na kůru z 1 pomerančepotřebujeme 1/2 hrnku vody a 3/4 hrnku cukru. 

čokoláda

Postup:

Slupky z pomeranče nakrájíme na nudličky.

Vložíme do hrnce plného vody a přivedeme k varu.
Po 1 minutě vaření vodu slijeme, kůru zalejeme studenou vodou a opět znovu přivedem k varu. 

Postup několikrát opakujeme, čímž částečně odstraníme hořkou příchuť.  

K varu přivedeme vodu s cukrem (dle poměru uvedeného v ingrediencích). Může být bílý či třtinový, dle chuti. Ve vodě kůru vařte 15 minut na mírném ohni. Nechte stát do druhého dne.

Nudličky vyložte na pečící papír nebo do susšičky a zvolna sušte do požadované konzistence. 

Čokoládu dle svého výběru rozpusťte ve vodní lázni, namočte v ní kandovanou kůru, položte na pečící papír a nechte zatuhnout v ledničce.  

čokoláda

Sirup horké jablko se zázvorem

Ingredience:

5l jablečného moštu

2 kg cukru

0,5l citronové šťávy

0,5 kg čerstvé pomerančové bio kůry

125 g zázvoru

2 sáčky koření na svařák

Postup:

Svaříme a přefiltrujeme mošt, povaříme v něm nakrájenou kůru s kořením a cukrem. Můžeme nějakou dobu nechat stát. Scedíme, přidáme citron a horké plníme do lahví. 

horké jablko


Vyrobily jsme si také bio pomerančovou kúru naloženou ve sladu a 
citrusový čistič.

čistič

Co jsme ochutnaly: 

– pomerančový dort
– žitné tyčinky s bylinkovou solí
– pomerančové sušenky s kandovanou kúrou

– velká ochutnávka mňamek výrobků SLUNCE VE SKLE
– domácí kváskový chléb
– domací mazanec bez cukru

slunce


Vše – co jsme vyrobily a uvařily – si každý účastník odnesl domů.

Domů si každý ještě – odnesl dárečky s danou tématikou workshopu: 
– bio pomeranče
– pomerančové sušenky REJ
– zázvorovo – pomerančový čaj BIO
– cuketovou hořčici 
– sprchový gel s vůni pomeranče a belgické čokolády
– pomerančovou deku

 

VŠEM děkuji za přítomnost, za úžasnou atmosféru, za pomoc při úklidu a těším se na LIBANONSKÝ workshop.

 


Workshop byl podpořen: 

Luboš Vymazal – KitchenAid, Vyškov www.kitchenaid.cz
SLUNCE VE SKLE – Katka Čápová
FOOD.BODY.LIFE – poradna nového životního stylu Prachatice https://www.facebook.com/FoodBodyLife/
Krebul o.p.s. www.krebul.cz

profil

 Produkty použité na semináři:

Kitchenaid tyčový mixér P2 KHB2571: http://kitchenaid.cz/32-tycovy-mixer-p2-khb2571

Kuchyňské náčiní KitchenAid z řady Professional: http://kitchenaid.cz/130-professional-rada

RECEPT K TISKU

Pomerančovo dýňový džem

Ingredience:

 1 kg dýně

1 kg jablek

1 kg pomerančů (1/2kg bio) – čistá hmotnost

50 g zázvoru

1/2 lžičky skořice

15 ks hřeníčků

1,25 kg cukru

2 citrony

22 g agar

Postup:

 Bio pomeranče nakrájíme celé i se slupkou najemno. Do hrnce přidáme nakrájenou a oloupanou dýni, jablka, zázvor, citronovou šťávu a koření. Zalejeme menším množstvím vody a vaříme do změknutí ovoce.

Poté ovoce rozmačkáme mačkadlem na brambory nebo lehce rozmixujeme tyčovým mixérem. 

Přisypeme cukr a opět vaříme do jeho rozpuštění.  V trošce vody rozmícháme prášek agar a přilijeme k ovoci. Povaříme 5 minut.

Pokud si chceme být jisti, že je marmeláda dobře tuhá, tak jí na malý talířek vlijeme lžičku a dáme na chvíli do lednice. Pokud bude marmeláda řídká, trochu agaru ještě přidáme.

Pak už stačí jen naplnit do sklenic, dostatečně utáhnout a obrátit dnem vzhůru až do úplného vychladnutí. Nebo neobracet a zavařit.

Kandovaná pomerančová kůra v čokoládě

Ingredience:

Na kůru z 1 pomerančepotřebujeme 1/2 hrnku vody a 3/4 hrnku cukru. 

čokoláda

Postup:

Slupky z pomeranče nakrájíme na nudličky.

Vložíme do hrnce plného vody a přivedeme k varu.
Po 1 minutě vaření vodu slijeme, kůru zalejeme studenou vodou a opět znovu přivedem k varu. 

Postup několikrát opakujeme, čímž částečně odstraníme hořkou příchuť.  

K varu přivedeme vodu s cukrem (dle poměru uvedeného v ingrediencích). Může být bílý či třtinový, dle chuti. Ve vodě kůru vařte 15 minut na mírném ohni. Nechte stát do druhého dne.

Nudličky vyložte na pečící papír nebo do susšičky a zvolna sušte do požadované konzistence. 

Čokoládu dle svého výběru rozpusťte ve vodní lázni, namočte v ní kandovanou kůru, položte na pečící papír a nechte zatuhnout v ledničce.  

Sirup horké jablko se zázvorem

Ingredience:

5l jablečného moštu

2 kg cukru

0,5l citronové šťávy

0,5 kg čerstvé pomerančové bio kůry

125 g zázvoru

2 sáčky koření na svařák

Postup:

Svaříme a přefiltrujeme mošt, povaříme v něm nakrájenou kůru s kořením a cukrem. Můžeme nějakou dobu nechat stát. Scedíme, přidáme citron a horké plníme do lahví.