OVOCNÁ SVAČINKA S PŘÍCHUTÍ MANGA – YOYO SNACK

Nedávno jsme byli na dovolené ve Skotsku. Popisovat ho zde v receptu nemá smysl, ale člověk tam ochutnal mnoho nový věcí. Jedna z nich byla taková ovocná svačinka ve tvaru „jója“. Jedná se takové jemně zapečené závitky a to čistě jen z ovoce, bez přidaných barviv, koncentrátů apod. U nás v republice to seženete taktéž, ale počítejte, že cena bude v přepočtu dvojnásobná.

V tomto receptu si ukážeme, jak si tuhle svačinku vyrobíme doma. Není to úplně věda, ale je pár věcí na které je potřeba si dát pozor. Pro recept jsem použil plech o rozměrech 25cm x 38cm.

To jak bude výsledek mít tloušťku určí množství ovoce. Vyzkoušel jsem jak tenkou verzi, tak i o něco tlustší.

 

20180522_065915-kopie

Ingredience: (450 g ovoce):

150 g manga

150 g hrušky

150 g jablka

med pro doslazení

 

Postup:

Troubu si předehřejeme na 80°C (60°C v případě horkovzdušné trouby).

Nakrájené ovoce hodíme do mixeru a 2 minuty mixujeme. Aby nám vznikla bezhrudkovitá tekutá směs.

Připravíme si plech na pečení. Můžeme se rozhodnout jestli jej vyložíme pečícím papírem, silikonovou podložkou nebo nepoužijeme nic. Já silikonovou podložku nemá, pečící papír jsem zkusil, ten se zkrabatí díky tomu, že je směs tekutá. Tak jsem nakonec nepoužil nic a nalil jsem směs přímo na plech.

 

20180521_185935-kopie

Plech párkrát proboucháme, aby jsme vyhnali plech a 10 minut necháme na stole odpočinout. To aby se nám směs rovnoměrně rozprostřela po plechu 🙂

Vložíme do trouby zhruba na 5 hodin. Po 3 hodinách plech otočíme, aby se to rovnoměrně zapeklo.

Prstem opatrně dloubneme doprostřed. Směs by neměla být vlhká a ani úplně tvrdá, musíme cítit takový gumový dotyk. Vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout.

Pomocí nějaké plastové špachtle nebo něčeho obdobného odděláme z jedné strany okraj a pomalu slupujeme z plechu.

 

20180522_071552-kopie

Pomocí kráječe na pizzu uřízneme jednotlivé proužky. Ty pak srolujeme a máme hotovo!

20180522_065915-kopie

TIPY:

Samozřejmě můžeme udělat „širší“ verzi. Přidáme tam akorád víc ovoce. Záleží však na velikosti použitého plechu a tak tady v receptu jsou hodnoty určené pro velikost mého plechu 🙂. Chce si to vyzkoušet rozhodně :)).

Můžeme použít opravdu jakékoli ovoce, například broskve, borůvky, maliny, ostružiny a mnoho mnoho dalšího 🙂

 



Recept pro Vás připravil Jarda Poustecký z blogu http://daddycook.cz/

Více receptů autora s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde:  http://blog.kitchenaid.cz/?author=6

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

KitchenAid pečící plechy: https://www.kitchenaid.cz/pecici-plechy

 

 

RECEPT K TISKU

OVOCNÁ SVAČINKA S PŘÍCHUTÍ MANGA – YOYO SNACK

Ingredience: (450 g ovoce):

150 g manga

150 g hrušky

150 g jablka

med pro doslazení

Postup:

Troubu si předehřejeme na 80°C (60°C v případě horkovzdušné trouby).

Nakrájené ovoce hodíme do mixeru a 2 minuty mixujeme. Aby nám vznikla bezhrudkovitá tekutá směs.

Připravíme si plech na pečení. Můžeme se rozhodnout jestli jej vyložíme pečícím papírem, silikonovou podložkou nebo nepoužijeme nic. Já silikonovou podložku nemá, pečící papír jsem zkusil, ten se zkrabatí díky tomu, že je směs tekutá. Tak jsem nakonec nepoužil nic a nalil jsem směs přímo na plech.

Plech párkrát proboucháme, aby jsme vyhnali plech a 10 minut necháme na stole odpočinout. To aby se nám směs rovnoměrně rozprostřela po plechu 🙂

Vložíme do trouby zhruba na 5 hodin. Po 3 hodinách plech otočíme, aby se to rovnoměrně zapeklo.

Prstem opatrně dloubneme doprostřed. Směs by neměla být vlhká a ani úplně tvrdá, musíme cítit takový gumový dotyk. Vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout.

Pomocí nějaké plastové špachtle nebo něčeho obdobného odděláme z jedné strany okraj a pomalu slupujeme z plechu.

Pomocí kráječe na pizzu uřízneme jednotlivé proužky. Ty pak srolujeme a máme hotovo!

TIPY:

Samozřejmě můžeme udělat „širší“ verzi. Přidáme tam akorád víc ovoce. Záleží však na velikosti použitého plechu a tak tady v receptu jsou hodnoty určené pro velikost mého plechu 🙂. Chce si to vyzkoušet rozhodně.

Můžeme použít opravdu jakékoli ovoce, například broskve, borůvky, maliny, ostružiny a mnoho mnoho dalšího 🙂

20180522_065915-kopie