Domácí pita chléb

Už vás nebaví klasický chléb a rádi byste změnu a exotiku? Upečte si arabský pita chléb, který je placatý a dá se jednoduše plnit zeleninou, masem nebo pomazánkou. Výborný také jako příloha.  

33958199_1727275797365863_1202497130988568576_n

Ingredience:

2 hrnky hladké mouky 

1 lžičku sušeného nebo 10g čerstvého droždí

1 lžičku cukru moučka

1/2 lžičky soli

1 hrnek vlažné vody

Postup:

Mouku, droždí, cukr a sůl promícháme v míse. Postupně přidáváme vlažnou vodu, až vytvoříme měkké a jemné těsto, které se nebude lepit. Těsto necháme kynout asi 45 minut.
Vykynuté těsto rozdělíme na tři části a vytvoříme kuličky. Poté necháme ještě odpočinout.
Po cca 10 minutách každou kouli rozválíme do kulaté placky o průměru 15–20 cm, přičemž tloušťka bude cca 3–4mm. Opět necháme ještě 10 minut odpočinout, aby placky mírně oschly. Troubu rozpálíme na 220°C. Plech vyložíme pečícím papírem, na který naskládáme placky chleba  a dáme péct. Pečeme asi 4 minuty, chleba se začne mírně nafukovat. Pak chleba opatrně otočíme a dopečeme z druhé strany ještě 1,5 minuty.

Čerstvě upečenou placku ihned po vyndání z trouby splácneme, aby se vyfoukl přebytečný vzduch. Chleba – kapsu prořízneme a naplníme, případně do teplé placky zabalíme náplň.

 


Recepty pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“.

Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.
Programy celkové proměny
Semináře, workshopy vaření/tvoření

profil

 Produkty použité v receptu:

KitchenAid pečící plechy: https://www.kitchenaid.cz/pecici-plechy

Kuchyňské náčiní KitchenAid z řady Professional: https://www.kitchenaid.cz/professional-rada

 

 

 

 

RECEPT K TISKU

Domácí pita chléb

Ingredience:

2 hrnky hladké mouky 

1 lžičku sušeného nebo 10g čerstvého droždí

1 lžičku cukru moučka

1/2 lžičky soli

1 hrnek vlažné vody

Postup:

Mouku, droždí, cukr a sůl promícháme v míse. Postupně přidáváme vlažnou vodu, až vytvoříme měkké a jemné těsto, které se nebude lepit. Těsto necháme kynout asi 45 minut.
Vykynuté těsto rozdělíme na tři části a vytvoříme kuličky. Poté necháme ještě odpočinout.
Po cca 10 minutách každou kouli rozválíme do kulaté placky o průměru 15–20 cm, přičemž tloušťka bude cca 3–4mm. Opět necháme ještě 10 minut odpočinout, aby placky mírně oschly. Troubu rozpálíme na 220°C. Plech vyložíme pečícím papírem, na který naskládáme placky chleba  a dáme péct. Pečeme asi 4 minuty, chleba se začne mírně nafukovat. Pak chleba opatrně otočíme a dopečeme z druhé strany ještě 1,5 minuty.

Čerstvě upečenou placku ihned po vyndání z trouby splácneme, aby se vyfoukl přebytečný vzduch. Chleba – kapsu prořízneme a naplníme, případně do teplé placky zabalíme náplň.

33958199_1727275797365863_1202497130988568576_n