Baklava


Baklava je lepkavý arabský dezert plný oříšků. Je to taková koncentrovaná sladkost, které stačí jen malý kousek, ale potěší každý mlsný jazýček.

 

33750332_1727275340699242_6349552394820386816_n

 

Ingredience:

450 g hladké mouky

2 vejce

2 lžíce oleje

1/2 lžičky soli

150 g nasekaných vlašských ořechů

100 g másla

100 ml vlažné vody

špetka kypřicího prášku

250 ml citronového sirupu


Postup:

Smícháme mouku, sůl, kypřicí prášek, vejce, olej a 100 ml vlažné vody a vytvoříme hladké těsto. 

Těsto rozdělíme na 10 dílů a z každého vytvoříme kouli. Kouli rozválíme na placku o průměru 25 cm.

Placky potřeme po obou stranách máslem a naskládáme do formy. Každou třetí placku posypeme nasekanými ořechy.

Na poslední placku naznačíme ostrým nožem šikmé řezy, na které budeme po upečení dezert krájet. 

Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 25 minut dozlatova.

Ještě horké polijeme baklavu citronovým sirupem a po vychladnutí krájíme do vyznačených tvarů.

 


Recepty pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“.

Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.
Programy celkové proměny
Semináře, workshopy vaření/tvoření

profil

Přístroje a produkty použité v receptu:

KitchenAid pečící plechy: https://www.kitchenaid.cz/pecici-plechy

Kuchyňské náčiní KitchenAid z řady Professional: https://www.kitchenaid.cz/professional-rada

RECEPT K TISKU

    BAKLAVA

Ingredience:

450 g hladké mouky

2 vejce

2 lžíce oleje

1/2 lžičky soli

150 g nasekaných vlašských ořechů

100 g másla

100 ml vlažné vod

špetka kypřicího prášku

250 ml citronového sirupu

Postup:

Smícháme mouku, sůl, kypřicí prášek, vejce, olej a 100 ml vlažné vody a vytvoříme hladké těsto. 

Těsto rozdělíme na 10 dílů a z každého vytvoříme kouli. Kouli rozválíme na placku o průměru 25 cm.

Placky potřeme po obou stranách máslem a naskládáme do formy. Každou třetí placku posypeme nasekanými ořechy.

Na poslední placku naznačíme ostrým nožem šikmé řezy, na které budeme po upečení dezert krájet. 

Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 25 minut dozlatova.

Ještě horké polijeme baklavu citronovým sirupem a po vychladnutí krájíme do vyznačených tvarů.

33750332_1727275340699242_6349552394820386816_n