Crème brûlée

Crème brûlée /čti krém brilé/ v překladu „opálený krém“  je sladký francouzský pálený krém, který by neměl chybět v žádné restauraci.

Konzistenci má jako pudink, ale je jemnější, protože je připraven ze smetany a žloutků. Podáváme ho studený do ohnivzdorných misek. 

 

Recept pro nás připravila Lucie z blogu „Lepšíkuchařka.cz“

logo

http://lepsikucharka.cz/

 

výsledek

Ingredience na 4 porce:

500 ml smetana ke šlehání

60 g vanilkový cukr

1 ks vanilkový lusk

4 ks vejce

1 PL likéru (Kahlua, Amaretto, Grand Marnier)

cukry krystal na posypání


Postup: 

Smetanu si nalijeme do hrnce. Zahřejeme asi cca na 40 °C a přisypeme cukr.

Přidáme dřeň z vanilkového lusku, můžeme do smetany hodit i celý lusk. Když je cukr rozpuštěný vmícháme žloutky a likér (my jsme použili Amaretto).

 

hrnec

Směs nalijeme do 3/4 do zapékacích misek položíme na plech s vodou a v této vodní lázni pečeme při 125°C

50 – 60 minut.foto

Po upečení necháme zchládnout v lednici nejméně 5 hodin. Před podáváním posypeme cukrem.

 

cukr

Přelijeme destilátem, flambujeme dokud se alkohol nevypálí a na povrchu nám nevznikne pálením karamel.

 

hořící miska

Ozdobíme čerstvými bylinkami a podáváme!

 

výsledek

Přeji dobrou chuť a fantastický zážitek!

 



Přístroje použité v receptu:

KitchenAid keramický set ramekiny 4ks: https://www.kitchenaid.cz/keramika

5KSM150-a-l-m

Další příspěvky týkající se tohoto produktu naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/archiv/tag/keramika

RECEPT K TISKU

Crème brûlée

Ingredience na 4 porce:

500 ml smetana ke šlehání

60 g vanilkový cukr

1 ks vanilkový lusk

4 ks vejce

1 PL likéru (Kahlua, Amaretto, Grand Marnier)

cukry krystal na posypání


Postup: 

Smetanu si nalijeme do hrnce. Zahřejeme asi cca na 40 °C a přisypeme cukr.

Přidáme dřeň z vanilkového lusku, můžeme do smetany hodit i celý lusk. Když je cukr rozpuštěný vmícháme žloutky a likér (my jsme použili Amaretto).

Směs nalijeme do 3/4 do zapékacích misek položíme na plech s vodou a v této vodní lázni pečeme při 125°C 50 – 60 minut.

Po upečení necháme zchládnout v lednici nejméně 5 hodin. Před podáváním posypeme cukrem.

Přelijeme destilátem, flambujeme dokud se alkohol nevypálí a na povrchu nám nevznikne pálením karamel.

Ozdobíme čerstvými bylinkami a podáváme!

Přeji dobrou chuť a fantastický zážitek!

logo

výsledek