PODZIMNÍ JABLEČNÝ KOLÁČ

Minulý týden mě na internetu zaujal recept na podzimní jablečný koláč.
A protože podzim už začal a já jsem dostala od kamarádky jablíčka, napadlo mě, že bych ho mohla rovnou zkusit upéct.

S těstem mi opět pomohl kuchyňský robot KitchenAid 🙂 Ve chvilce zvádl dokonce i drobenku, kterou jsem potom jen s přidáním vody zpracovala ve vláčné těsto na způsob lineckého. Pekla jsem trošičku déle, a protože nemám troubu s grilem, ke konci jsem přidala teplotu až na 250 stupňů a hlídala, aby jen zkaramelizoval cukr na jablíčkách, ale samotný koláč se nespálil. Do meruňkového džemu jsem dala lžíci vody a jen jednu lžíci meruňkovice. Měla jsem strach, že dcera s mužem tam ten alkohol poznají.

Koláč je výtečný, jemný a prostě podzimní. Ta zkaramelizovaná jablka tam udělají skvělou chuťovou tečku.

Chutnal všem a já si ho píšu do kolonky „velmi oblíbené“. 🙂

    SONY DSC

Ingredience:

Těsto:

100 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
špetka soli
100 g másla pokojové teploty
1 žloutek
2–3 lžíce studené vody

Náplň:

6 středně velkých jablek

3 lžíce cukru krupice (nejlépe přírodního)
1 lžička skořice
30-50 g cukru moučka
30 g másla
4–6 lžiček meruňkové zavařeniny

2 lžíce aromatického alkoholu (např. třešňovici)



Máslo nechejte povolit a nakrájejte jej na kostičky. Zasypejte moukou a špetkou soli a ručně nebo pomocí kuchyňského robotu KitchenAid vypracujte velmi sypkou drobenku.

SONY DSC

Přidejte žloutek a zapracujte jej do drobenky. Poté po lžících přidávejte vodu a zapracujte do těsta. V momentě, kdy se těsto začne formovat tak, že z něj jde vytvořit koule, už vodu nepřidávejte.

SONY DSC

Těsto pomocí prstů natlačte do koláčové formy 25-27 cm v průměru. Já mám skleněnou formu a tu není potřeba vymazávat, pokud máte plechovou a těsto se přichytává, vyložte jí pečícím papírem a těsto vymačkejte na něj.

Troubu zapněte na 180°C (horkovzduch na 160°)

Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Jedno jablko nakrájejte na dva milimetry silné měsíčky a odložte stranou. Zbytek jablek nakrájejte na menší kostičky.

V míse smíchejte skořici a moučkový cukr. Cukru použijte tolik, aby jablka byla tak akorát proslazená. Máte-li sladká jablka, použijte jen 30 g cukru (nebo i méně), pokud máte kyselá, dejte cukru klidně i 50 g. 

Jablka nakrájená na kostky vložte do mísy a smíchejte je se skořicovým cukrem tak, aby bylo všechno ovoce rovnoměrně obalené. Tuto směs navrstvěte na těsto.

SONY DSC

Plátky jablek vyrovnejte na náplň do dvou soustředných kružnic.

SONY DSC

Posypejte cukrem a poklaďte na ně tenké plátky másla.

SONY DSC

Formu vložte do trouby a pečte 45 minut. Poté pusťte asi na 5 minut gril – cukr by měl začít karamelizovat, ale nesmí se spálit!

Poté troubu vypněte a koláč nechte asi 5 minut uvnitř.

Mezitím si v kastrůlku svařte meruňkovou zavařeninu s alkoholem (stačí ohřát k první bublince a pak stáhnout z plotny). 

Koláč vyjměte z trouby a ještě horký ho potřete svařenou meruňkovou zavařeninou.

SONY DSC

Podávejte vychlazené.

SONY DSC

Původní recept jsem čerpala zde:

http://www.pradobroty.cz/2012/…/podzimni-jablecny-kolac.html

SONY DSC

Dobrou chuť 🙂


Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l v odstínu „mandlová“


RECEPT K TISKU

PODZIMNÍ JABLEČNÝ KOLÁČ



Těsto:

100 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
špetka soli
100 g másla pokojové teploty
1 žloutek
2–3 lžíce studené vody

Náplň:

6 středně velkých jablek

3 lžíce cukru krupice (nejlépe přírodního)
1 lžička skořice
30-50 g cukru moučka
30 g másla
4–6 lžiček meruňkové zavařeniny

2 lžíce aromatického alkoholu (např. třešňovici)


Máslo nechejte povolit a nakrájejte jej na kostičky. Zasypejte moukou a špetkou soli a ručně nebo pomocí kuchyňského robotu KitchenAid vypracujte velmi sypkou drobenku. Přidejte žloutek a zapracujte jej do drobenky. Poté po lžících přidávejte vodu a zapracujte do těsta. V momentě, kdy se těsto začne formovat tak, že z něj půjde vytvořit koule, už vodu nepřidávejte. Těsto pomocí prstů natlačte do koláčové formy 25-27 cm v průměru. Troubu zapněte na 180°C (horkovzduch na 160°). Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Jedno jablko nakrájejte na dva milimetry silné měsíčky a odložte stranou. Zbytek jablek nakrájejte na menší kostičky. V míse smíchejte skořici a moučkový cukr. Cukru použijte tolik, aby jablka byla tak akorát proslazená. Máte-li sladká jablka, použijte jen 30 g cukru (nebo i méně), pokud máte kyselá, dejte cukru klidně i 50 g. Jablka nakrájená na kostky vložte do mísy a smíchejte je se skořicovým cukrem tak, aby bylo všechno ovoce rovnoměrně obalené. Tuto směs navrstvěte na těsto. Plátky jablek vyrovnejte na náplň do dvou soustředných kružnic. Posypejte cukrem a poklaďte na ně tenké plátky másla.

Formu vložte do trouby a pečte 45 minut. Poté pusťte asi na 5 minut gril – cukr by měl začít karamelizovat, ale nesmí se spálit! Poté troubu vypněte a koláč nechte asi 5 minut uvnitř. Mezitím si v kastrůlku svařte meruňkovou zavařeninu s alkoholem (stačí ohřát k první bublince a pak stáhnout z plotny). Koláč vyjměte z trouby a ještě horký ho potřete svařenou meruňkovou zavařeninou. Podávejte vychlazené.

SONY DSC