JABLEČNÉ CHIPSY A ČOKOLÁDOVÉ KŘÍŽALY

Zrovna před nedávnem jsem si pořídila nového pomocníka „spiralizér“, který se používá jako příslušenství ke kuchyňskému robotu KitchenAid.  Milujeme jablečné chipsy (ale i křížaly), takže první zkouška byla jasná 🙂 Nový přírůstek v kuchyni zaujal i mého manžela, který se v průběhu příprav neustále motal v kuchyni, a nadšeně u celého procesu asistoval 🙂

Jablečné chipsy jsou velmi, ale velmi návykové a řekla bych, že jsou velkou konkurencí „nezdravé“ pochoutky – bramborovým chipsům. U těch jablečných však máte jistotu, že neobsahují nic špatného, a u napínavého filmu nebo knihy jsou ideálním společníkem. 🙂

IMG_9358

 Ingredience:

5 jablek (množství na 3 plechy)

skořice

Přístroj:

kuchyňský robot kitchenAid a nástavec spiralizér


 

Jablka naplátkujte pomocí spiralizéru – postupujte dle návodu na použití. Velkou výhodou příslušenství je to, že si můžete zvolit, zda chcete plátky jablek i se slupkou, nebo zda ji chcete v průběhu krájení oloupat 🙂

KA_2016_artisan-spiraliser_spiral_slice-large_core_ok_007pc

KA_2016_artisan-spiraliser_peeler_ok_012pc

Hotové jablíčkové plátky rovnoměrně rozprostřete na pečící plech vystlaný pečícím papírem, posypejte skořicí a vložte všechny plechy najednou do vyhřáté trouby.

Sušte na 100 stupňů asi 2-3 hodiny.

Plechy v troubě prohazujte a ke konci hlídejte – jablka se pak rychle připékají. Jablečné plátečky se musí úplně vysušit – opravdu tak – aby křuply.

Je možno je skladovat v plechové nebo skleněné dóze.

IMG_9359

Skvělá varianta jsou také čokoládové křížaly – což je má oblíbená sladkost, kterou si občas kupuji na nákupech potravin v Rakousku 🙂

 

Jablka opět naplátkujte pomocí spiralizéru, rozprostřete na plech vystlaný pečícím papírem, posypejte skořicí a vložte opět všechny plechy najednou do vyhřáté trouby na 100 stupňů.

Sušte asi na 1-2 hodiny. Plechy rovněž v troubě prohazujte, ovšem tentokrát jablka nepečte do úplného vysušení, musí zůstat ještě jemně „gumové“ 🙂

Pečte den předem a nechejte vychladnout. Druhý den si rozehřejte kvalitní belgickou čokoládu (ideálně pomocí mísy s přesným ohřevem KitchenAid), a do rozpuštěné čokolády pak namáčejte každý plátek jablka (křížalu), rozložte na mřížku a nechejte zatuhnout.

IMG_9358

Pak už stačí připravit si skvělé espresso a neskutečná dobrůtka je na světě!!! 🙂 Nebála bych se to zařadit také mezi vánoční pochoutky! 🙂

Dobrou chuť 🙂



Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“

Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.
Programy celkové proměny
Semináře, workshopy vaření/tvoření

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l: https://www.kitchenaid.cz/kuchynske-roboty

KitchenAid Spiralizér – 5KSM1APC



 

 

RECEPT K TISKU

JABLEČNÉ CHIPSY A ČOKOLÁDOVÉ KŘÍŽALY



 Ingredience:

5 jablek (množství na 3 plechy)

skořice

Přístroj:

kuchyňský robot kitchenAid a nástavec spiralizér


 Jablka naplátkujte pomocí spiralizéru – postupujte dle návodu na použití.  Hotové jablíčkové plátky rovnoměrně rozprostřete na pečící plech vystlaný pečícím papírem, posypejte skořicí a vložte všechny plechy najednou do vyhřáté trouby. Sušte na 100 stupňů asi 2-3 hodiny. Plechy v troubě prohazujte a ke konci hlídejte – jablka se pak rychle připékají. Jablečné plátečky se musí úplně vysušit – opravdu tak – aby křuply. Je možno je skladovat v plechové nebo skleněné dóze.

Skvělá varianta jsou také čokoládové křížaly. Jablka opět naplátkujte pomocí spiralizéru, rozprostřete na plech vystlaný pečícím papírem, posypejte skořicí a vložte opět všechny plechy najednou do vyhřáté trouby na 100 stupňů. Sušte asi na 1-2 hodiny. Plechy rovněž v troubě prohazujte, ovšem tentokrát jablka nepečte do úplného vysušení, musí zůstat ještě jemně „gumové“ 🙂 Pečte den předem a nechejte vychladnout. Druhý den si rozehřejte kvalitní belgickou čokoládu (ideálně pomocí mísy s přesným ohřevem KitchenAid), a do rozpuštěné čokolády pak namáčejte každý plátek jablka (křížalu), rozložte na mřížku a nechejte zatuhnout.

IMG_9358