Tapiokové brûlée

Kdysi jsem dělala nějaký tapiokový pokus. Nevyšel. Ale hmota, která vznikla, mi hrozně připomínala creme brûlée.

Od té doby jsem ten poznatek nosila v hlavě, až dokud mi z KitchenAidu neposlali tyhle rozkošné malé mističky, které můžete směle strčit do trouby.

V hlavě mi to bliklo – ideální příležitost dát dokupy tuhle dobrotu!

 


Recept pro nás připravila Bára z blogu „Máma v kuchyni“

logohttp://mamavkuchyni.cz

 

IMG_64641-683x1024

 

Ingredience na 3 mističky o obsahu 200 ml:

80 g tapiokových kuliček

3 žloutky

35 g kokosového (nebo klasického) cukru

1 vanilkový lusk

 

Postup:

Při práci s tapiokou je lepší začít trošku předem a v hrnci si ji přes noc namočit. Zalijte ji tedy vodou, vhoďte rozpůlený lusk vanilky a nechte odpočívat, zkrátíte si tak dobu vaření. Namočenou tapioku včetně lusku uvařte do změknutí (záleží na její velikosti, obvykle stačí cca 15 – 20 minut). Pokud byste v ní měli přebytečné množství vody, nejdříve ji přeceďte. Když nebudete chtít být troškaři, můžete tapioku uvařit ve mléce, nebo ještě lépe smetaně. Na chuti se vám to určitě vrátí.

Až uvařená tapioka vychladne, vyberte zrníčka vanilky do směsi a slupku vyhoďte. Vmíchejte žloutky a cukr a tyčovým mixérem rozmělněte. Nutné to není, proto pokud máte malé kuličky a jejich přítomnost v dezertu vám nevadí, klidně fázi mixování můžete vynechat a směs jen dobře promíchejte.

Rozdělte do zapékacích mističek, shora ještě posypejte troškou cukru, a pečte v troubě vyhřáté na 160°C (horkovzduch) asi 30 minut.  Pokud budete chtít být dokonalí, můžete si pořídit speciální flambovací pistoli, pomocí níž cukr na povrch dezertu „oblafnete“ a vytvoříte tak úžasnou typickou karamelovou krustu.

Dezert můžete podávat vychladlý, ale i teplý. Pokud ho necháte vychladnout, více ztuhne a lépe se jí.

 

RECEPT K TISKU

Tapiokové brûlée

Ingredience na 3 mističky o obsahu 200 ml:

80 g tapiokových kuliček

3 žloutky

35 g kokosového (nebo klasického) cukru

1 vanilkový lusk

 

Postup:

Při práci s tapiokou je lepší začít trošku předem a v hrnci si ji přes noc namočit. Zalijte ji tedy vodou, vhoďte rozpůlený lusk vanilky a nechte odpočívat, zkrátíte si tak dobu vaření. Namočenou tapioku včetně lusku uvařte do změknutí (záleží na její velikosti, obvykle stačí cca 15 – 20 minut). Pokud byste v ní měli přebytečné množství vody, nejdříve ji přeceďte. Když nebudete chtít být troškaři, můžete tapioku uvařit ve mléce, nebo ještě lépe smetaně. Na chuti se vám to určitě vrátí.

Až uvařená tapioka vychladne, vyberte zrníčka vanilky do směsi a slupku vyhoďte. Vmíchejte žloutky a cukr a tyčovým mixérem rozmělněte. Nutné to není, proto pokud máte malé kuličky a jejich přítomnost v dezertu vám nevadí, klidně fázi mixování můžete vynechat a směs jen dobře promíchejte.

Rozdělte do kokotek (zapékacích mističek), shora ještě posypejte troškou cukru, a pečte v troubě vyhřáté na 160°C (horkovzduch) asi 30 minut.  Pokud budete chtít být dokonalí, můžete si pořídit speciální flambovací pistoli, pomocí níž cukr na povrch dezertu „oblafnete“ a vytvoříte tak úžasnou typickou karamelovou krustu.

Dezert můžete podávat vychladlý, ale i teplý. Pokud ho necháte vychladnout, více ztuhne a lépe se jí.

 

IMG_64641-683x1024