FOCACCIA S MODRÝM SÝREM A LNĚNÝM SEMÍNKEM

Doma si připravujeme své vlastní pečivo, proto kdykoliv je chvilka času, zapnu robot a za chvíli nám celá kuchyň voní čerstvým domácím pečivem – tu vůni miluje snad každý! 🙂

 Toto je  rychlá verze pečiva a přílohy, a velkou výhodou je, že i druhý den je chlebík výborný.

IMG_8779


 Ingredience:

650 g hladké mouky

350 g vlažné vody

½ kostičky droždí (21-22g)

20 ml olivového oleje (použila jsem voňavý po česneku)

1 lžička soli

2 lžičky krupicového cukru

150 g modrého sýra – jemně rozdrobit

2 lžíce lněného semínka


Nejdříve si připravte kvásek (droždí, voda, cukr, trochu mouky) a nechejte vzejít na teplém místě.

Ostatní zbývající ingredience (kromě sýra a semínek) nasypte do mísy, nasaďte hnětací hák na robot a vlijte kvásek. Robot pak nechejte pomocí hnětacího háku hnětat těsto cca 10 min.

IMG_8774

Jakmile máte těsto hotové, zakryjte mísu potravinářskou folií a nechejte min. 40 min kynout (dokud těsto nezdvojnásobí objem). Po vykynutí do těsta ještě lehce zapracujte sýr a lněná semínka.

IMG_8776

Pečící mísu (nejraději používám keramickou) vytřete olejem a vtlačte do ní těsto. Do těsta udělejte prstem důlky typické pro focacciu a jemně potřete olejem.

Nechejte ještě 20 min. kynout.

Mezitím si vyhřejte troubu na 200 stupňů a na dno trouby umístěte kastrůlek s vodou (aby těsto krásně vyběhlo a bylo vláčnější).

Pečící mísu s těstem pak vložte do trouby a nechejte péct 35-45 min.

IMG_8785

Hotový chlebík nechejte vychladnout, nakrájejte na plátky a servírujte ideálně s mozzarelou a rajčátky.

IMG_8784

Dobrou chuť! 🙂



Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“

Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.
Programy celkové proměny
Semináře, workshopy vaření/tvoření

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l



RECEPT K TISKU

FOCCACIA S MODRÝM SÝREM A LNĚNÝM SEMÍNKEM



 Ingredience:

650 g hladké mouky

350 g vlažné vody

½ kostičky droždí (21-22g)

20 ml olivového oleje 

1 lžička soli

2 lžičky krupicového cukru

150 g modrého sýra – jemně rozdrobit

2 lžíce lněného semínka


Nejdříve si připravte kvásek (droždí, voda, cukr, trochu mouky) a nechejte vzejít na teplém místě. Ostatní zbývající ingredience (kromě sýra a semínek) nasypte do mísy, nasaďte hnětací hák na robot a vlijte kvásek. Robot pak nechejte pomocí hnětacího háku hnětat těsto cca 10 min. Jakmile máte těsto hotové, zakryjte mísu s těstem potravinářskou folií a nechejte min. 40 min kynout (těsto zdvojnásobí objem). Po vykynutí do těsta ještě lehce zapracujte sýr a lněná semínka. Pečící mísu (nejraději používám keramickou) vytřete olejem a vtlačte do ní těsto. Do těsta udělejte prstem důlky, typické pro focacciu a jemně potřete olejem. Nechejte ještě 20 min. kynout. Mezitím si vyhřejte troubu na 200 stupňů a na dno trouby umístěte kastrůlek s vodou (aby těsto krásně vyběhlo a bylo vláčnější). Pečící mísu s těstem pak vložte do trouby a nechejte péct 35-45 min. Hotový chlebík nechejte vychladnout, nakrájejte na plátky a servírujte ideálně s mozzarelou a rajčátky.

IMG_8779