Setkání s novináři v BRATISLAVĚ

Dne 11.10.2018 jsme ve spolupráci s agenturou Botticelli,spol.s.r.o. uspořádali v Bratislavě tiskovou konferenci značky KitchenAid na téma „VAŘENÍ PO ITALSKY“.

 

Setkání s novináři se konalo v krásných prostorách restaurace „Sapori Italiani“, anebo jednoduše U Taliana a role kuchaře a moderátora se ujal sám šéfkuchař ANDREA ENA.

 

logo

sdr

 

Kdo nezná tohoto charismatického Itala, pak můžeme prozradit, že pochází ze Sardinie a na Slovensko ho přivedla v roce 2003, jak jinak než Slovenka. On zde nakonec zakořenil a otevřel si postupně restauraci v Ružomberoku a nově také i v Bratislavě. 

Za důležité považuje to, aby byl majitel denně ve své restauraci, aby ho viděli hosté, aby je mohl pozdravit. Proto zde sám i stále vaří a připravuje zejména pizzu.

Ale pochutnáte si zde i na rizotu, mořských plodech, rybách či stejku. 🙂

Zajímavostí restaurace je, že kávu si můžete vypít jen za jedno euro! Jak říká: „Tolik stojí káva téměř všude v Itálii, na jihu dokonce jen 80 centů. A já jsem chtěl sem přinést trochu naší mentality, aby k nám mohl přijít každý, posedět si, popovídat a zarelaxovat.“ 🙂

 




Ale vraťme se zpět k programu dne.

….

Setkání se zúčastnilo 10 zástupců slovenských tištěných médií. 

V rámci programu bylo naším záměrem představit čerstvé novinky značky KitchenAid a předvést redaktorům, jak se s nimi zachází a co umí. A že jich na sklonku roku 2018 tedy je! 

Tak pojďme na to! 🙂

Hlavními aktérem z rodiny KitchenAid byl kuchyňský robot Artisan s označením 185 v barvě lososová, který je letošní první novinkou.

Tento model vyniká především vylepšeným vzhledem. Šrouby a páčky jsou ve stříbrné barvě, významnou novinkou je nový design nerezové mísy, která je matná broušená. Neméně významná je změna u pracovních háků a šlehače, které jsou vyrobeny z nerezu. Tedy robustní, trvanlivé a zcela vhodné k mytí v myčce.

Více o modelu naleznete zde v článku Novinky v modelech kuchyňských robotů 4,8l

 

5KSM185PSPH_R

 

Obrázek1

Po úvodu a představení KitchenAid se Andrea a jeho italský pomocník společně vrhli na přípravu domácí klobásy

Přítomní tak mohli zjistit, že kuchyňský robot není jen na míchání těsta, ale s jeho pomocí a za použití přídavných nástavců se dá vykouzlit téměř vše.  

Stačilo jen připojit na robot žhavou novinku kovový mlýnek na maso 5KSMMGA, jehož součástí je i plnička na párky a klobásy.  Připravíte si tak sami čerstvé pokrmy, u nichž navíc máte jistotu, že vše je čerstvé a ideálně namleté dle vašich představ.

 

sdr

 

 

…za pár sekund byla klobása na světě.

 

edf

 

Pak už jen stačilo upéct a samozřejmě hned zatepla ochutnat. Ocenili jsme její lahodnou chuť a čerstvost.

Aby také ne, když ji dochutil sám mistr Andrea.🙂

 




Abychom netrápili redaktory hlady a zároveň předvedli široké funkce kuchyňského robota, započal Andrea s přípravou hlavního chodu „Králičího ragú s těstovinami tagliatelle“. 

V akci se opět předvedla novinka kovový mlýnek na maso 5KSMMGA. Do něj byl tentokrát instalován střední průtlačný kotouč, který s lehkostí namlel maso a játra na požadovanou konzistenci. O tepelnou úpravu ragů se pak už dle instrukcí mistra postaral jeho šikovný pomocník. 

 

cof

 

DCIM100GOPROG0090087.

 

 

Aby bylo ragů dokonalé, bylo zapotřebí vyrobit, jak jinak, než domácí tagliatelle těstoviny.

Pro tyto účely má KitchenAid šikovné strojky na těstoviny, s nimiž můžeme vytvořit až 140 mm široké plátky a sami si zvolit jejich tloušťku.  

Nejprve však bylo potřeba s kuchyňským robotem Artisan  připravil těsto, které je zcela prosté a jednoduché.

Na 100g mouky 1 vejce a troška olivového oleje. Mouku můžeme použít hladkou, semolinovou či bezlepkovou, záleží na preferenci a potřebách každého.

DCIM100GOPROG0120114.

Pak už se jen nechá těsto 1h odpočinout v ledničce, aby se těstoviny pěkně připravovaly a nelepily.

Doporučujeme těsto před vložením do strojku jemně pomoučit.

 

cof

Nejdříve je třeba vyválet plát …

 

sdr

 

… a poté nástavcem na těstoviny nařezat tagliatelle.

 

cof

 

cof
Andreovi se výroba podařila na jedničku a všem přítomným chutnalo tak, že nic nezbylo. 🙂

 



 

Po doplnění potřebné energie byla pro účastníky nachystána soutěž o poznávání nástavců na kuchyňského robota.

Aby hádání nebylo zcela jednoduché, záměrně bylo do soutěže vybráno příslušenství, u kterého není hned na první pohled zřejmý jeho účel. 

Do luštění se všichni vrhli s úsměvem, vervou a elánem, někteří si pomáhali hledáním v propagačních materiálech, což nebylo v rozporu s pravidly. 🙂🙂

 

sdr

 

Největším oříškem byla čerstvá novinka nástavec se sítkem a váhou 5KSMSFTA, tzv. prosévač mouky, který ještě nebyl zobrazen v katalogu. Mnozí jej chybně tipovali jako odšťavňovač. 

Mlýnek na obilniny, spiralizér a sušák na těstoviny byly však s pomocí brožurek bezpečně rozluštěny. 

Ze tří správných odpovědí byl zástupcem KitchenAid vylosován jeden šťastlivec, který obdržel jako dárek kráječ na pizzu.

 




A jelikož je třeba si po vynikajícím obědě zakousnout také něco sladkého, připravil si Andrea na ukázku výrobu tradičních italských sušenek „Biscotti“

K realizaci mu posloužili opět šikovní pomocníci od KitchenAid.

 

cof

Kuchyňský robot Artisan pomohl umíchat těsto. A aby pečivo bylo lehké a provzdušněné, byl použit právě onen nepoznaný soutěžní předmět – nástavec se sítkem a váhou.  

Nástavec vše nejen přesně zváží, proseje, ale i automaticky a plynule přidá ingredience přímo do mísy robota v jediném kroku.

Jak prohlásila ve svém Instagramovém příběhu jedna z účastnic: „Zázrak“. 🙂

 

sifter

Foto: Kolachella
.

Z dokonale zpracovaným těstem kuchyňským robotem Artisan a za pomoci nástavce tvořítko na cukroví upevněného v mlýnku na maso započal Andrea s kreativní tvorbou sušenek Biscotti.

Vypadalo to zde jako příprava na vánoce v plném proudu. Tvořítkem byly vytvořeny rohlíčky, vlnky či špagetky.

 

cof

 

Důkazem, že těsto bylo opravdu výborné, byly dvě z přítomných dam, které se jaly pozorovat výrobu zblízka a přitom si přímo z mísy uďobávaly a pochutnávaly na vypracovaném těstu. 🙂


cof

 

Sladká tečka inspirativního a informacemi nabitého dne byla ještě podpořena ledovou kávou z kávovaru pro přípravu kávy za studena.

 

5KCM4212SX_P160688_2z.12920

Příprava je velice snadná – stačí přidat čerstvě umletou kávu, zalít vodou a nechat luhovat 12 – 24 hodin.

Výsledkem je pak silný kávový koncentrát jemnější a vyvážené chuti, připravený k dalšímu použití např. smíchání s vodou, mlékem, ledem či pro přípravu dezertů.
.

Doporučujeme: 60 ml koncentrátu smíchat se 180 ml studené vody nebo mléka a přidat led/sladidla podle chuti.

Doporučuje se použít poměr vody/mléka 1:3 (1 díl kávového koncentrátu na 3 díly vody nebo mléka).

 




Kávovou tečkou bylo setkání v Bratislavě u konce.

Zbývalo pořídit ještě společné foto na památku, popřát si vše dobré a poděkovat za čas strávený v milé společnosti.🙂

 

společné foto

 

Všem návštěvníkům děkujeme za účast, podporu a milé reakce, a budeme se těšit zase někdy na viděnou 🙂

 

profil

kontakt: info@kitchenaid.cz

e-shop: https://www.kitchenaid.cz/