Na dnešní den jsem si pro vás přichystala nejen chuťově výbornou, ale dokonce také „zdravou“ laskominku. Ideální je dát si tento koláč k snídani – doplníte si energii na celý den a vše Vám půjde rychle od ruky! 🙂
Při jeho pečení se Vám navíc krásně provoní celý byt, a to dokonce tak, že i sousedé začnou „čmuchat“ u Vašich dveří 😀
Těsto na koláčovou formu velikost 20cm :
200 g žitné mouky,
50 g umletých/na jemno nasekaných mandlí
1 lžíce hnědého cukru,
3 lžice tekutého medu,
1 velké vejce (nebo 2 menší)
130 g rozpuštěného másla
100 ml voda nebo rostlinné mléko
skořice
1 menší jablko (pokrájené na kousky)
4 blumy/švestky (pokrájené na kousky)
1 vrchovatá hrst čerstvých brusinek
1 menší hrst vlašských ořechů
Na glazování:
2 lžíce rozpuštěného medu
1 lžíce na hrubo nasekaných mandlí
Přístroje:
sekáček KitchenAid, kuchyňský robot KitchenAid
Žitnou mouku, mandle, hnědý cukr, med, vejce, vodu (či rostlinné mléko) a skořici vypracujte v míse kuchyňského robotu KitchenAid v těsto hustší konzistence.
Polovinu těsta rozetřete do připravené formy vystlané pečícím papírem a rovnoměrně pokryjte brusinkami.
Překryjte druhou polovinou těsta a na povrch vtlačte jablka (i se slupkou), blumy a vlašské ořechy.
Vložte do trouby a pečte na 170 stupňů 45-55 min (hlídat dle své trouby).
Po upečení nechejte ve formě vychladnout.
Na závěr si rozehřejte med a celý povrch medem zaglazurujte, a jemně zasypejte nasekanými mandlemi.
Dobrou chuť! 🙂
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.
Programy celkové proměny
Semináře, workshopy vaření/tvoření
Přístroje použité v receptu:
kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l: https://www.kitchenaid.cz/kuchynske-roboty