Chřest je v plné sezóně a já si ho letos fakt užívám. Miluju, jak je šťavnatý a ta jeho svěží chuť, ach!!!
Co se týká medvědího česneku, tři roky jsem si k němu hledala cestu, až mi konečně tento rok začal chutnat.
Ingredience:
Na polévku:
500 g bílého chřestu
50 g másla
2 lžíce olivového oleje
200 ml smetany
800 ml zeleninového / kuřecího vývaru
Sůl, bílý pepř
Na pesto:
100 g medvědího česneku
30 g piniových oříšků*
60 g Parmigiano Reggiano*
10 g soli Maldon (nebo jiné plátkové soli)
80 – 90 ml extra panenského olivového oleje
*Použít můžete také mandle nebo kešu oříšky. Sýr můžete použít také ovčí pecorino nebo grana padano. Určitě ale kupte sýr vcelku a doma si ho čerstvě nastrouhejte. Kupovaný strouhaný je vyschlý a vyčpělý a nedosáhnete s ním té správné konzistence pesta (to platí úplně u všeho). Takže pamatujte, do kuchyně vždy jen sýr vcelku.
Postup:
Z chřestu odkrojte dřevnaté konce. Většinou stačí 2 – 3 cm, to jednoduše zjistíte tak, že chřest v místě ochutnáte. Říká se, že když se chřest budete snažit zlomit, ulomí se tam, kde končí dřevnatá část, jiní zase tvrdí, že je to plýtvání a je lepší chřest postupně odkrajovat. Metodu nechám na vás 🙂
Chřest omyjte, osušte a oloupejte pomocí škrabky. Začněte pod hlavičkou a pokračujte až k řezné straně. Slupky a dřevnaté konce vložte do vývaru a povařte asi 30 minut. Pokud si vývar připravujete čerstvý, použijte je rovnou do základu. Dosáhnete tak intenzivnější chřestové, nasládlé chuti.
Z oloupaného chřestu odkrojte asi 12 hlaviček a ponechte je na pozdější použití. Zbytek nakrájejte na stejně velké kousky (velké asi 1 cm). Šalotku nakrájejte na jemno. V hrnci rozehřejte máslo s olivovým olejem a přidejte chřest. Restujte ho asi 5 minut na středním až vyšším plamenu, poté přidejte šalotku. Až bude šalotka do sklovata (pozor, chřest by měl být úplně malinko dozlatova – více ne, abychom zachovali bílou barvu), přilijte vývar, přidejte špetku soli a vařte asi 5 minut, dokud nebude chřest měkký.
Přilijte smetanu a rozmixujte buď ve stolním mixéru nebo ponorným mixérem přímo v hrnci. Až bude polévka rozmixovaná, vraťte ji do hrnce a dochuťte troškou bílého pepře a čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku. Pokud bude potřeba, tak polévku ještě dosolte. Měla by být nasládlá, chuťově plná díky vývaru a nádherně sametová.
Zatímco se bude vařit polévka, připravte si pesto z medvědího česneku. V sekáčku nebo ponorným mixérem ve vysoké, úzké nádobě rozmixujte všechny ingredience kromě medvědího česneku a menší části oleje. Teprve až budete mít vše rozmixované, přidejte česnek a zakápněte ho zbytkem oleje a směs domixujte. Zelený česnek se přidává až nakonec, protože mixováním vzniká teplo a zelené rostliny (ať už bazalka, koriandr, petržel či medvědí česnek…) by mohly vlivem vyšší teploty „zešednout“, což by byla velká škoda.
Hotové pesto ochutnejte a případně dochuťte solí. Přemístěte ho do nádoby, kterou naplníte až po okraj. Lehce přelijte olejem a ihned uzavřete. Skladujte v lednici.
Hlavičky chřestu orestujte na másle na menší pánvičce a můžete servírovat.
Polévku nalijte do mističek či hlubokých talířů, ozdobte hlavičkami z chřestu a pestem.
Výborná je polévka také s topinkami, na které dáte trochu pesta. 🙂
Doufám, že vám bude chutnat🙂
Recept pro Vás vytvořila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook“ http://catandcook.cz/
Více receptů autorky s použitím přístroji KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/author/cat-and-cook/
Přístroje a produkty použité v receptu:
Mixér KitchenAid: Power Plus 5KSB8270
Kuchyňské náčiní KitchenAid z řady Professional: https://www.kitchenaid.cz/professional-rada