MEDOVO-KARDAMOMOVÝ HRUŠKOVÝ DORT VZHŮRU NOHAMA

Chutný koláč inspirovaný francouzskou kuchyní, který stojí za zkoušku. 
Šťavnaté hrušky, med a sladký karamel dají vzniknout koláči, který si zamiluje celá rodina. 

 

 

Ingredience:

Na karamel:

¼ šálku (57 g) másla
½ šálku (100 g) hnědého cukru krupice
¼ šálek (85 g) medu
2–3 střední hrušky (534 g), oloupané, zbavené jader, na čtvrtky a nakrájené na ¼ ”plátky

Na korpus:

2 šálky (240 g) hladké mouky
1/4 šálku (40 g) jemně mleté ​​kukuřičné mouky
1 čajová lžička (2 g) kardamomu
1½ čajové lžičky (6 g) prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody
1 čajová lžička (6 g) soli
⅔ šálek (160 ml) podmáslí
3 velká (150 g) vejce
‚¼ šálek (85 g) medu
¾ šálku (171c) másla, pokojová teplota
1 šálek (225 g) krystalového cukru
1 čajová lžička vanilkového extraktu

 

 

Postup:

Připravíme karamelový základ:

Na středním ohni rozpustíme v kastrolu máslo. Po rozpuštění přidáme hnědý cukr, med a jemně šleháme, dokud se cukr nerozpustí.
Směs necháme chvilku vřít, dokud nezkaramelizuje.

 

 

Karamel nalejeme do dortové formy a naklademe na něj vějířky hrušek.

 

 

 

Připravíme korpus:

V misce smícháme mouky, kardamom, prášek do pečiva, sodu a sůl. 
V další misce smícháme podmáslí, vejce a med.

 

 

V robotu utřeme rychlostí 6 po dobu jedné minuty máslo.
Poté snížíme rychlost na 4 a pomalu přidáváme krystalový cukr.
Jakmile je cukr plně přidán, zvýšíme rychlost zpět na rychlost 6 a šleháme, dokud nebude krém lehký a nadýchaný (asi 3 minuty).
Přidáme vanilku, snížíme rychlost na 2 a přidáváme střídavě směs mouky se směsí podmáslí. Po každém přidání šleháme, dokud není vše řádně promícháno.

 


Těsto rovnoměrně rozložíme na hrušky.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 50 minut, nebo dokud nevyjde špejle čistá.
Pokud po 50 minutách dort nahoře zhnědne, ale není upečený, můžete ho po dobu zbývajícího pečení lehce přikrýt pečícím papírem.
Upečený koláč vychladíme na drátěné mřížce po dobu pěti minut, pak koláč vyklopíme na talíř.


Podáváme teplý nebo studený, obohatit ho můžeme o šlehačku se zakysanou smetanou, medem a skořicí.

POZNÁMKA: Talíř s okrajem je nezbytný k zachycení šťáv, které se uvolní, když se koláč převrátí.
Použít můžete i jiné ovoce, např. jablka, švestky, ale hrušky jsou na tento recept nejlepší.

Dobrou chuť!

 

 



Přístroje použité v receptu:

5KSM150-a-l-m

Kuchyňský robot KitchenAid 4,8l v barvě roku 2021 – HONEY: https://www.kitchenaid.cz/kuchynske-roboty