ANDĚLSKÉ DONUTY

Přinášíme vám recept, který se umístil na druhém místě naší letošní vánoční soutěže se zadáním: „Ztvárněte svůj nejoblíbenější vánoční film, nebo pohádku pomocí jídla.“ 

Autorkou je Tereza Bakajová  s  krásnou českou pohádkou „Anděl páně 2“, aneb honba za jablíčkem poznání v krásném Českém Krumlově.

 

 

 

 

Ingredience:

225 g hladké mouky 
1 balíček vanilkového cukru
 120 ml mléka
7 g droždí
25 g másla
1 vejce

1 bio citron
čokoláda, maliny a kokos na dozdobení

 

 

Postup:

Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z půlky bio citronu a vše hezky promícháme.
Doprostřed směsi uděláme důlek a do něj vlijeme vlažné mléko a přidáme droždí, které v mléce jemně rozmícháme a necháme vzejít kvásek.
Až se na něm objeví bublinky, přidáme změklé máslo a menší vajíčko.
Vše dobře promícháme vařečkou a zpracujeme do hladkého těsta, které přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě, aby zdvojnásobilo svůj objem.

Po vykynutí si podsypeme pracovní plochu, těsto na ni vyklopíme, jemně zpracujeme a rozválíme na cca 1cm tlustý plát.
Z plátu vykrajujeme donuty 8cm průměr a střed cca 3,5cm.
Vykrojené donuty ještě na 30 min přikryjeme utěrkou a necháme dokynout.

V tlustostěnné pánvi si rozehřejeme olej, poté stáhneme na střední plamen a vložíme do něj opatrně donuty.
Z každé strany opečeme, dokud nezezlátnou. Trvá to cca 1-2 minuty z každé strany.
Po usmažení skládáme na papírovou utěrku a necháme osušit a vychladnout.

Poté zdobíme dle libosti – já použila černou a bílou čokoládu, lyofilizované maliny a kokos. (recept cca na 6 ks).