POHÁDKOVÉ DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY

Dukátové buchtičky ala Frozen, to je naše provedení oblíbené vánoční pohádky. 

Autor: Tereza Bakajová

 

 

 

 

Ingredience:

Těsto:

300g polohrubé mouky
50 g másla
50 g cukru krupice
125 ml vlažného mléka
1 větší vajíčko
vanilku
citronovou kůru
špetku soli
12 g droždí
špetku muškátového oříšku

 

Krém:

250 ml mléka
30g krupicového cukru
vanilkový lusk

 

 

Postup:

Nejprve si odvážíme všechny suroviny na těsto a zaděláme na kvásek.
Do hrnečku nalijeme 3 lžíce vlažného mléka, přisypeme lžíci cukru, přidáme 2 lžíce mouky a nadrolíme droždí.
Vše umícháme v hladké těstíčko, přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut vzejít kvásek, dokud na něm nejsou bublinky.

Do zbylé mouky zamícháme sůl, nastrouháme trochu muškátového oříšku, kůru z jednoho bio citrónu a přidáme zrníčka z vanilky.
Vše promícháme a doprostřed nalijeme vykynutý kvásek, přilijeme zbylé mléko, přisypeme zbytek cukru, vyklepneme vajíčko a přidáme na kousky nakrájené změklé máslo.
Těsto zpracujeme do hladka a necháme přikryté pod utěrkou vykynout.
Z vykynutého těsta vyválíme malé kuličky a skládáme do tvarů, jaké chceme nebo do pekáče vedle sebe.
Poté necháme ještě dokynout cca na 15 minut a poté dáme péct na 160°C dokud nezezlátnou.


Než se buchtičky upečou, připravíme si vanilkový krém.

Do rendlíku nalijeme 3/4 mléka.
Vanilkový lusk podélně nařízneme a špičkou nože z něj vyškrábneme zrníčka, která vložíme do rendlíku k mléku.
Přisypeme cukr a přidáme i napůl rozříznutý vanilkový lusk. Ve zbylém mléce pečlivě rozmícháme žloutky metličkou.
Mléko v rendlíku přivedeme k varu a stáhneme rendlík z plotny, vyndáme vanilkový lusk a hbitě do horkého mléka vmícháme žloutkovou směs.
Poté ještě povaříme, dokud krém nezhoustne.

 

Sněhuláky dozdobíme dle své fantazie čokoládou a podáváme s krémem.