VELIKONOČNÍ PEČENÍ S DĚTMI – Prachatice

Sluníčko pomalu a nesměle vykukuje zpoza mraků, ptáčci začali švitořit a ačkoliv tomu poslední dny příliš nenasvědčovaly, zdá se, že jaro konečně dorazilo 🙂 S blížícími se Velikonoci jste si mohli užít atmosféru jara a nadcházejících svátků také prostřednictvím „velikonočního tvoření“, a zavítat na další akci v Prachaticích ve spolupráci s KreBul – Občanská poradna, Informační centrum pro mládež a Dobrovolnické centrum Prachatice, která se konala 21.3 2016.

3_FullSizeRender

Celý program byl zaměřen na základní kuchařské vzdělávání a tvoření dětí každého věku, které si pod dohledem zkušených dospělých mohly zkusit vytvořit různé dobroty jako např. mrkvové muffinky, mazance či ozdobit velikonoční perníková vejce.

Jako vždy se vším pomáhaly přístroje KitchenAid 🙂


MRKVOVÉ MUFFINY 

4 vejce

300 ml oleje

150 g cukru moučka

2 lžíce javorového sirupu

250 g hladké mouky (můžete nahradit jemně mletou celozrnnou nebo špaldovou)

1 plná lžička jedlé sody

1 prášek do pečiva

špetka soli

1 rovná lžička mleté skořice

300 g jemně strouhané mrkve

100 g sekaných nebo mletých vlašských ořechů možno nahradit mandlemi

 

V nerezové míse kuchyňského robotu KitchenAid malí kuchaříčci nejdříve vyšlehali vejce s olejem a cukrem. 

75378378

Poté vmíchali mouku smíchanou se solí, práškem do pečiva, sodou a skořicí, přidali strouhanou mrkev a sekané ořechy. Vše nechali zpracovávat pomocí ploché stromečkové metly, dokud nevzniklo hladké jednolité těsto.Hotové těsto pak s pomocí dospělých účastníků nalili do formy na muffiny vyložené košíčky a pekli v troubě předehřáté na 175°C cca 25 min.

7537353

737383


ZDOBENÍ PERNÍKOVÝCH VAJÍČEK

Nejvíce se však malí „kuchaříčci“ a „kuchařinky“ vyřádili při zdobení vajíček pomocí bílé a mléčné čokolády a rozmanitých cukrových ozdob 🙂

Celý recept na velikonoční perníková vajíčka naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?p=3327

35735373573577

  8738778  5423575_FullSizeRender

Někteří stihli během pracovního procesu své dílo také náležitě ochutnat 🙂

786786

Některá díla se neobešla bez pomoci ochotných „dospěláků“, kteří na tvoření dohlíželi odborným okem 🙂 

  75388 73783


MAZANEC

Bez tradičního velikonočního mazance by to nebyla ta pravá atmosféra 🙂 Do tvorby se opět ochotně zapojila dětská část osazenstva 🙂

Ingredience:

300 g hladké mouky

300 g špaldové mouky

300 ml vody

100 ml sádla (nebo 50 ml másla a 50 ml oleje)

100 g cukru krupice

větší špetka soli

1 vejce

1/2 kostky droždí

žloutek a trochu mléka – vyšlehat a nechat na potření

plátky mandlí 

5683

Účastníci velikonočního tvoření nejprve všechny suroviny pečlivě odměřili a poté vložili do mísy kuchyňského robotu KitchenAid, který přísady zpracoval pomocí hnětacího háku v jednolité hladké těsto. Hotové těsto následně přibližně hodinku kynulo na teplém místě.

Po vykynutí se těsto rozdělilo na díly (podle velikostí výsledných mazanců), ze kterých se následně tvořily boule (dospělí pak každý bochánek uprostřed nařízli nožem do tvaru křížku). Na plechu takto připravené mazance odpočívaly další 1/2 hodinku a kynuly.

Po vykynutí už stačilo jen potřít žloutkem vyšlehaným s mlékem, posypat mandlemi a ještě jednou jemně potřít vajíčkem. Hotové mazance se pekly v troubě vyhřáté na teplotu 160-175 stupňů po dobu asi 15-20 minut.

Rada: na spodek trouby dejte kastrůlek s horkou vodou –  díky odpařované vodě bude pečivo nadýchanější

5_FullSizeRender

Po několikahodinovém tvoření nastal čas na zasloužené velikonoční hodování a hodnocení jednotlivých výtvorů 🙂

8688

  Po vydatném jídle se ještě dozdobilo linecké cukroví na výslužky…

73783873

…a pak už nastal ten pravý čas na zasloužený odpočinek 🙂 🙂

356357


Všem návštěvníkům děkujeme za účast, paní Lucii Jahelkové za zorganizování celé akce, a těšíme se na Vás zase někdy příště! 🙂