Sluníčko pomalu a nesměle vykukuje zpoza mraků, ptáčci začali švitořit a ačkoliv tomu poslední dny příliš nenasvědčovaly, zdá se, že jaro konečně dorazilo 🙂 S blížícími se Velikonoci jste si mohli užít atmosféru jara a nadcházejících svátků také prostřednictvím „velikonočního tvoření“, a zavítat na další akci v Prachaticích ve spolupráci s KreBul – Občanská poradna, Informační centrum pro mládež a Dobrovolnické centrum Prachatice, která se konala 21.3 2016.
Celý program byl zaměřen na základní kuchařské vzdělávání a tvoření dětí každého věku, které si pod dohledem zkušených dospělých mohly zkusit vytvořit různé dobroty jako např. mrkvové muffinky, mazance či ozdobit velikonoční perníková vejce.
Jako vždy se vším pomáhaly přístroje KitchenAid 🙂
MRKVOVÉ MUFFINY
4 vejce
300 ml oleje
150 g cukru moučka
2 lžíce javorového sirupu
250 g hladké mouky (můžete nahradit jemně mletou celozrnnou nebo špaldovou)
1 plná lžička jedlé sody
1 prášek do pečiva
špetka soli
1 rovná lžička mleté skořice
300 g jemně strouhané mrkve
100 g sekaných nebo mletých vlašských ořechů možno nahradit mandlemi
V nerezové míse kuchyňského robotu KitchenAid malí kuchaříčci nejdříve vyšlehali vejce s olejem a cukrem.
Poté vmíchali mouku smíchanou se solí, práškem do pečiva, sodou a skořicí, přidali strouhanou mrkev a sekané ořechy. Vše nechali zpracovávat pomocí ploché stromečkové metly, dokud nevzniklo hladké jednolité těsto.Hotové těsto pak s pomocí dospělých účastníků nalili do formy na muffiny vyložené košíčky a pekli v troubě předehřáté na 175°C cca 25 min.
ZDOBENÍ PERNÍKOVÝCH VAJÍČEK
Nejvíce se však malí „kuchaříčci“ a „kuchařinky“ vyřádili při zdobení vajíček pomocí bílé a mléčné čokolády a rozmanitých cukrových ozdob 🙂
Celý recept na velikonoční perníková vajíčka naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?p=3327
Někteří stihli během pracovního procesu své dílo také náležitě ochutnat 🙂
Některá díla se neobešla bez pomoci ochotných „dospěláků“, kteří na tvoření dohlíželi odborným okem 🙂
MAZANEC
Bez tradičního velikonočního mazance by to nebyla ta pravá atmosféra 🙂 Do tvorby se opět ochotně zapojila dětská část osazenstva 🙂
Ingredience:
300 g hladké mouky
300 g špaldové mouky
300 ml vody
100 ml sádla (nebo 50 ml másla a 50 ml oleje)
100 g cukru krupice
větší špetka soli
1 vejce
1/2 kostky droždí
žloutek a trochu mléka – vyšlehat a nechat na potření
plátky mandlí
Účastníci velikonočního tvoření nejprve všechny suroviny pečlivě odměřili a poté vložili do mísy kuchyňského robotu KitchenAid, který přísady zpracoval pomocí hnětacího háku v jednolité hladké těsto. Hotové těsto následně přibližně hodinku kynulo na teplém místě.
Po vykynutí se těsto rozdělilo na díly (podle velikostí výsledných mazanců), ze kterých se následně tvořily boule (dospělí pak každý bochánek uprostřed nařízli nožem do tvaru křížku). Na plechu takto připravené mazance odpočívaly další 1/2 hodinku a kynuly.
Po vykynutí už stačilo jen potřít žloutkem vyšlehaným s mlékem, posypat mandlemi a ještě jednou jemně potřít vajíčkem. Hotové mazance se pekly v troubě vyhřáté na teplotu 160-175 stupňů po dobu asi 15-20 minut.
Rada: na spodek trouby dejte kastrůlek s horkou vodou – díky odpařované vodě bude pečivo nadýchanější
Po několikahodinovém tvoření nastal čas na zasloužené velikonoční hodování a hodnocení jednotlivých výtvorů 🙂
Po vydatném jídle se ještě dozdobilo linecké cukroví na výslužky…
…a pak už nastal ten pravý čas na zasloužený odpočinek 🙂 🙂
Všem návštěvníkům děkujeme za účast, paní Lucii Jahelkové za zorganizování celé akce, a těšíme se na Vás zase někdy příště! 🙂