RECENZE – litinové nádobí KitchenAid

Nesmrtelná klasika…

Vždy jsem o litinovém nádobí jen četla a snila, že jednou bude moje… proto se jen stěží dají popsat mé pocity, když se najednou objevilo u mě doma v kuchyni! V celé své kráse! 🙂

Proto jsem se rozhodla napsat pár slov o mém novém přátelství s touto klasikou a podívat se na něj pohledem úplného laika, který v podstatě s litinou nikdy neměl žádnou zkušenost.

Snad jen nostalgické vzpomínky na babičku, která v ní vařila a pekla skoro všechno…

KA_TLD_TABLEWARE_COVER_OK_012pcorrcrop


Když se na hrnec podívám, živě si představuji, jak jej moje dcera dává své dceři… :-))


Jak se mi tedy s litinovým nádobím KitchenAid pracuje, a o jaké poznatky bych se s vámi chtěla podělit naleznete níže v jednotlivých bodech. Ze všeho nejdříve si však pojďme projít několik faktů – co byste měli vědět, než se rozhodnete pořídit si nový přírůstek do kuchyně v podobě litinového nádobí? 🙂

1) Litina je těžká… docela hodně těžká. Proto jsem občas potřebovala obě ruce, abych nádobí bezpečně zvedla. :-)) Rovněž je užitečné mít vždy nachystané místo s nějakou podložkou na hrnce, protože horký ho na linku určitě nebudete chtít položit…

2) Rovnoměrně vede a dlouho drží teplo. Sice potřebuje chvilku na zahřátí, ale potom to jede, až je to síla! I po půl hodině jsem mohla nakládat večeři a nemusela jsem ji vůbec ohřívat…

3) Velkou výhodu vidím v možnosti vaření na plotně, a následně i v troubě bez nutnosti přemísťování pokrmu. A hlavně litinový hrnec KitchenAid je prostě tak krásný, že je radost v něm servírovat jídlo přímo na jídelním stole!

4) Údržba je vlastně hrozně jednoduchá. Hrnec jsem umývala tak, že jsem ještě do horkého vlila hrnek teplé vody a případné připečené kousíčky z masa se krásně uvolnily.
Pak jsem jen kartáčkem dočistila zbytek. Nepoužívala jsem žádný saponát, jen vodu. Po umytí a vysušení jsem ještě na závěr vytřela papírovou utěrkou namočenou do oleje.

5) Milovníci myčky, tady máte smůlu :-)) Litina by do myčky přijít neměla…ne snad, že by to nevydržela, ale agresivní čistící prostředky by mohly narušit povrch a hrnec by byl náchylnější ke korozi.

6) Litinový hrnec KitchenAid má vroubkovanou poklici, kterou můžete v případě potřeby také využít jako pánev. Mě osobně přijde, že naší tříčlenné rodině stačí ta menší velikost, ale větší kuře nebo kachnu do něj prostě nenacpete… 🙂 (mám hrnec 3,8l, k dispozici je však také 5,7 l varianta)

11221913_1469385340038438_212718899327483930_o (1)


Velice příjemně mě překvapila i samotná panini pánev KitchenAid.

10818315_1469385383371767_7023431100504430403_o

Když jsem ji měla první den v kuchyni a doma ani kousek masa, zkusila jsem jen naplnit chleba sýrem, šunkou a rukolou, dala na pánev, přiklopila poklicí a trochu zapekla. Za chvíli si manžel pochutnával na sendviči, který byl prostě křupavý a neskutečně dobrý…

1519894_1469385353371770_2562797187057221914_o
Na první pohled mi přišla menší, než jsem si představovala, ale postupně jsem přišla na to, že ta velikost je vlastně ideální a že větší by se na plotnu stejně nevešla.
Postupně jsem se osmělovala a zkoušela různé druhy masa a musím uznat, že to má něco do sebe…maso zůstalo krásně šťavnaté, a navíc ty opečené vroubky…krása! :-))

11064745_1469385586705080_4308530995126868095_o11216508_1469385636705075_4857476229524498240_o

Cena je na první pohled vysoká…postupně jsem však zjistila, že cena kvalitního litinového nádobí se pohybuje v téměř stejné relaci i u jiných známých značek.

Člověk si prostě musí uvědomit, že je to nádobí na celý život. 🙂

Litina se stala mou novou oblíbenou součástí kuchyně a celkem mě mrzí, že jsem ji mohla poznat až nyní.

Když se na hrnec podívám, živě si představuji, jak jej moje dcera dává své dceři… :-))

SONY DSC



Recenzi pro vás vytvořila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

5KSM150-a-l-m

Litinové nádobí KitchenAid zakoupíte zde:https://www.kitchenaid.cz/litinove-nadobi