Nesmrtelná klasika…
Vždy jsem o litinovém nádobí jen četla a snila, že jednou bude moje… proto se jen stěží dají popsat mé pocity, když se najednou objevilo u mě doma v kuchyni! V celé své kráse! 🙂
Proto jsem se rozhodla napsat pár slov o mém novém přátelství s touto klasikou a podívat se na něj pohledem úplného laika, který v podstatě s litinou nikdy neměl žádnou zkušenost.
Snad jen nostalgické vzpomínky na babičku, která v ní vařila a pekla skoro všechno…
Když se na hrnec podívám, živě si představuji, jak jej moje dcera dává své dceři… :-))
Jak se mi tedy s litinovým nádobím KitchenAid pracuje, a o jaké poznatky bych se s vámi chtěla podělit naleznete níže v jednotlivých bodech. Ze všeho nejdříve si však pojďme projít několik faktů – co byste měli vědět, než se rozhodnete pořídit si nový přírůstek do kuchyně v podobě litinového nádobí? 🙂
1) Litina je těžká… docela hodně těžká. Proto jsem občas potřebovala obě ruce, abych nádobí bezpečně zvedla. :-)) Rovněž je užitečné mít vždy nachystané místo s nějakou podložkou na hrnce, protože horký ho na linku určitě nebudete chtít položit…
2) Rovnoměrně vede a dlouho drží teplo. Sice potřebuje chvilku na zahřátí, ale potom to jede, až je to síla! I po půl hodině jsem mohla nakládat večeři a nemusela jsem ji vůbec ohřívat…
3) Velkou výhodu vidím v možnosti vaření na plotně, a následně i v troubě bez nutnosti přemísťování pokrmu. A hlavně litinový hrnec KitchenAid je prostě tak krásný, že je radost v něm servírovat jídlo přímo na jídelním stole!
4) Údržba je vlastně hrozně jednoduchá. Hrnec jsem umývala tak, že jsem ještě do horkého vlila hrnek teplé vody a případné připečené kousíčky z masa se krásně uvolnily.
Pak jsem jen kartáčkem dočistila zbytek. Nepoužívala jsem žádný saponát, jen vodu. Po umytí a vysušení jsem ještě na závěr vytřela papírovou utěrkou namočenou do oleje.
5) Milovníci myčky, tady máte smůlu :-)) Litina by do myčky přijít neměla…ne snad, že by to nevydržela, ale agresivní čistící prostředky by mohly narušit povrch a hrnec by byl náchylnější ke korozi.
6) Litinový hrnec KitchenAid má vroubkovanou poklici, kterou můžete v případě potřeby také využít jako pánev. Mě osobně přijde, že naší tříčlenné rodině stačí ta menší velikost, ale větší kuře nebo kachnu do něj prostě nenacpete… 🙂 (mám hrnec 3,8l, k dispozici je však také 5,7 l varianta)
Velice příjemně mě překvapila i samotná panini pánev KitchenAid.
Když jsem ji měla první den v kuchyni a doma ani kousek masa, zkusila jsem jen naplnit chleba sýrem, šunkou a rukolou, dala na pánev, přiklopila poklicí a trochu zapekla. Za chvíli si manžel pochutnával na sendviči, který byl prostě křupavý a neskutečně dobrý…
Na první pohled mi přišla menší, než jsem si představovala, ale postupně jsem přišla na to, že ta velikost je vlastně ideální a že větší by se na plotnu stejně nevešla.
Postupně jsem se osmělovala a zkoušela různé druhy masa a musím uznat, že to má něco do sebe…maso zůstalo krásně šťavnaté, a navíc ty opečené vroubky…krása! :-))
Cena je na první pohled vysoká…postupně jsem však zjistila, že cena kvalitního litinového nádobí se pohybuje v téměř stejné relaci i u jiných známých značek.
Člověk si prostě musí uvědomit, že je to nádobí na celý život. 🙂
Litina se stala mou novou oblíbenou součástí kuchyně a celkem mě mrzí, že jsem ji mohla poznat až nyní.
Když se na hrnec podívám, živě si představuji, jak jej moje dcera dává své dceři… :-))
Recenzi pro vás vytvořila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.
Litinové nádobí KitchenAid zakoupíte zde:https://www.kitchenaid.cz/litinove-nadobi