„Co je káva připravená za studena?“
„A jak asi může chutnat?“
To byly otázky, které mě napadly jako první, když jsem si procházela manuál výrobce k připravované novince od KitchenAid určený k překladu …po přelouskání návodu k použití a ucelení české formy, jsem si přibližnou představu o tomto způsobu přípravy kávy utvořila, ovšem na „praxi“ jsem si musela počkat dalšího půl roku, než se toto zařízení konečně dostalo k mým rukám na otestování 🙂
Jak tedy příprava kávy „za studena“ v praxi vypadá? 🙂
Klasický způsob přípravy kávy za studena používá hrubě namletou kávu luhovanou ve studené vodě po dobu 12-24 hodin. Tato metoda luhování bez použití tepla produkuje jemnou, vyváženou chuť, která je méně hořká.
Příprava je vcelku snadná – do sítka (neboli luhovače) kávovaru stačí přidat čerstvě mletou kávu (hodně na hrubo mletou kávu upozorňuji 🙂 ) v množství cca 250 g, zalít litrem studené vody a nechat luhovat 12 – 24 hodin. Výsledkem je silný kávový koncentrát připravený k dalšímu použití (smíchání s vodou, mlékem, či ledem…dále pro přípravu míchaných koktejlů, krémů, likérů či pro přípravu dezertů). Doporučuje se použít poměr vody/mléka 1:3 (1 díl kávového koncentrátu na 3 díly vody nebo mléka). Nezředěný kávový koncentrát odpovídá tzv. „Caffeine shotu“, takže ideální záležitost např. před tréningem v posilovně – mohu doporučit z vlastní zkušenosti 🙂 Koncentrát vám v lednici vystačí až 14 dní.
Kávovar na přípravu kávy za studena však lze také použít také k přípravě čajového koncentrátu – ten se však luhuje pouze po dobu 6-12 hodin.
Samotný kávovar má moc hezký design, a je rovněž prakticky řešený co se úložného prostoru týče. Má totiž čtvercovou základnu a silnostěnnou skleněnou luhovací nádobu ve tvaru krychle – takže se krásně vměstná do každé běžné lednice. Hotový kávový koncentrát pak snadno dávkujete za použití stáčecího kohoutku bez nutnosti vyjímat kávovar z lednice, což je velmi praktické a především pohodlné 🙂
Kávovar na přípravu kávy za studena KitchenAid vyrobí přibližně 840 ml kávového koncentrátu. K podávání nápoje připravovaného za studena doporučuji použít poměr kávy: poměr vody či mléka 1:3. To znamená, že přidáte 1 část kávového koncentrátu ke 3 částem vody nebo mléka.
Já jsem kávu připravila přesně podle návodu včetně hrubosti mletí kávových zrn. Ta jsem mlela na největší stupeň hrubosti na kávomlýnku KitchenAid.
Kávu jsem pak nasypala do luhovacího sítka, zalila litrem filtrované studené vody, přikryla víkem, vložila do lednice a nechala luhovat 24 hodin.
Po uplynutí vody jsem vyjmula luhovací sítko, opět zakryla víkem a umístila zpět do lednice – tentokrát již jako hotový čistý kávový koncentrát připravený na stáčení 🙂
Na „novou chuť kávy“ jsem si jakožto zarytý milovník silného espressa musela chvíli zvykat, ale trvalo mi to přibližně asi do vypití třetího šálku 😀 Od té doby mi naopak přestalo chutnat klasické espresso, a to opravdu zcela upřímně! 🙂 Vzhledem k tomu, že cena přístroje na přípravu kávy za studena je cenově diametrálně odlišná od KitchenAid espresso kávovaru, musí vám být jasné, že předešlá věta není uvedena z důvodu propagace nového výrobku a navýšení zisku z prodejů 🙂 Tuto novinku totiž zakoupíte za 4.190 Kč / 149 EUR (espresso kávovar pak zakoupíte za 24.390 / 871 EUR Kč, to jen pro úplnost .-) )
Káva připravená za studena mi zachutnala především proto, že je méně hořká, méně kyselá, je jemnější, nepálí z ní žáha, a navzdory tomu, že chutná jemně – má mnohem větší obsah kofeinu než klasické espresso. S kolegyní jsme při testování shodně prohlásily, že tak „nastartované“ jsme snad v životě z žádné kávy nebyly 😀 Od té doby se kávový koncentrát stal součástí mých předtréningových drinků 😀
Nejvíce však kávu využívám před celodenními víkendovými výlety, protože pak ta turistika opravdu stojí za to 😀
Kromě přípravy nápojů kávový koncentrát využívám také pro přípravu tiramisu či svěžích náplní do dortíků 🙂
Jak jsem zmínila, pomocí této novinky připravíte také čajový koncentrát. Já jsem si velmi oblíbila přípravu koncentrátu z Marocké máty 🙂 Takový koncentrát má opravdu sílu – to mi věřte 😀 Stačí pak namíchat s cca 7 díly vody, přidat limetku a máte parádní osvěžující letní drink 🙂 Totéž můžete provádět třeba s okurkami, lístky citrónové trávy a meduňky – rovněž velmi osvěžující nápoj!!! Fantazii se meze nekladou – prostě si hrejte, věřím že vás to bude hoooodně bavit, stejně jako mě 🙂
CO NA ZÁVĚR?
Vzhledem k tomu, že příprava kávy a čaje v KitchenAid Kávovaru na přípravu kávy za studena není žádná složitá věda, ukončím své dnešní povídání o něco dříve než je obvyklé a připojím místo toho ještě několik obrázků 🙂 Kromě toho, že vám kávovar připraví skvělý kávový či čajový koncentrát, vypadá totiž opravdu moc hezky, a věřím tomu, že vám prostě bude líbit 🙂
Pokud jsem zde zapomněla uvést nějakou pro vás užitečnou informaci, neváhejte mě kontaktovat nebo využít možnosti komentářů pod článkem 🙂
Těším se na vaše připomínky, postřehy a případné tipy, co všechno jste s přístrojem vyzkoušeli 🙂
Pro KitchenAid napsala: Bloggerka Terka
e-shop: https://www.kitchenaid.cz/
facebook: https://www.facebook.com/KitchenAidCeskaRepublika
všeobecné dotazy, objednávky a dostupnost zboží: info@kitchenaid.cz